2 min read

O vară ca oricare alta

”Termometrul spune la umbră 33° Celsius… Subt arșița soarelui, se oprește o birje, în strada Pacienței, la numărul 11 bis, către orele trei după-amiaz’ …. ”

Ioan Luca Caragiale – „Căldură mare” – 1899 (Idee „plagiată” de la Dan Negru)

E o vară ca oricare alta. E cald. Cursurile apelor Dunării scad ca de obicei. Râuri importante sau mai puțin se reduc la debitele unor pârâuri, ca de obicei. Lacul Amara seacă. Nu ca de obicei, ci din cauză că alimentarea lui din râul Buzău a fost tăiată cu mulți ani în urmă. În plus, e vară. Curba încălzirii globale (care a urmat unei curbe de răcire tot globală, care a urmat unei curbe de încălzire, în urma uneia de răcire, etc. și tot așa până la câteva milioane de ani în urmă) a început acum circa 500 de ani și se va sfârși peste circa 100 de ani, conform oamenilor de știință. În traiectoria sa Pământul se apropie și se depărtează de soare periodic.

Dar noi trăim acum. Carpe diem. Idioți și idioate, „cu ochii cât cepele”, anunță că pământul e pe moarte. Moarte care, dacă nu va fi de la pandemie, va fi, precis, de la căldură. SE TOPESC GHEȚARII, SEACĂ FÂNTĂNILE, IAU FOC GRÂNELE, IAU FOC PĂDURILE, anunță cu disperare cretinii care au ajuns prezentatori la TV. Idioata coruptă ajunsă în fruntea Comisiei Europene anunță că „sunt necesare” restricții la apa de băut, la electrică, la plinul de benzină, la gătit și dă liber la lăcuste pe grătar. Ministrul mediului (ungur, pe deasupra) ne spune să nu mai udăm, chiar dacă avem cu ce.

Dacă te uiți la temperatură, la apă, la ghețari, etc., e o vară ca toate verile. Și, totuși. De ce e vara asta mai rea ca vara ailaltă sau ca vara lui Caragiale din 1899? Găsiți o explicație? De ce se impun restricții acolo unde nu e nevoie? De ce se restrâng drepturi acolo unde nu e nevoie?

Eu înțeleg că restricțiile au ca scop obișnuirea oamenilor cu deciziile absurde și criminale luate de autorități împotriva populației globale care, spun ei, trebuie, musai, redusă cu 90%. Altă logică nu găsesc. Omul e câh! Omul e rău. Trebuie stârpit. Nu că ei, autoritarii, nu ar fi tot oameni. Dar, dacă n-ar fi ei, atunci cine ar mai aplica restricțiile, chiar dacă nu e nevoie de ele?

Dar eu sunt cotat drept conspiraționist. Sunt considerat idiot pentru că nu cred în coincidențe cum ar fi luarea acelorași măsuri deodată în zeci de țări, fără să se țină cont de condițiile specifice, de știință, de legi și constituții. Unde mai pui că nu e permisă vreo critică sau viețuirea în public a vreunei persoane de altă părere. Aș fi curios ce explicație logică și documentată ar putea să găsească cei care nu sunt conspiraționiști și cred că masca trebuie purtată nu numai la veceu, ci și în pat, în timpul somnului. Aștept!

Gabriel Klimowicz