3 min read

Stâlpii civismului

Efectiv nu pricep de ce se mai supără lumea bună când aude că vreun Cutărescu a fost colaborator al Securității sau toroipan comunist. De doi ani oamenii din spațiul public aplaudă cenzura, autoritarismul și turnătoria cu o fervoare care se apropie vertiginos de cea maoistă. Au o satisfacție meschină când pot bloca pe cineva online sau când pot afecta pe cineva chiar și în viața reală. De ani de zile se bucură vizibil când pot închide gurile celor care pun întrebări incomode. Ar trebui deja să poată empatiza cu turnătorii și colaboraționiștii.

De exemplu, anul trecut turnau și încurajau turnătoria celor care nu purtau măști. Era plin de dive care se lăudau că au pârât pensionari că nu poartă masca. Hărțuiau clienții pe la restaurante și încurajau pe toată lumea să facă la fel.

Pe rețele era plin de campanii de shaming și scenete de-alea lacrimogene în care un bătrânel imaginar venea să le mulțumească pentru că poartă mască. Scriau ăștia numai incursiuni în penibil: ”Și a venit un bătrân obidit, cu mâinile muncite, care mi-a mulțumit în genunchi pentru că i-am amintit să poarte mască pe stradă. Și mi-a zis că sunt cel mai mișto influencer din lume, salvatoru’ la toți proștii care nu se ridică la valoarea mea! Și mi-am pupat și eu mâinile și lumea m-a văzut cât sunt de erou al civismului. Și toate femeile au leșinat după mine. The End. Aplauze!”.

Nu mai înțeleg greața ăstora față de turnători. Lumea bună milita anul trecut pentru excluderea din profesii și din societate a celor considerați incomozi. Militează și acum. Influencerii ajunseseră să vorbească de ”oameni inutili societății” în contextul rezistenței la vaccinare. Adică, vezi Doamne, nu poți să-i legi cu lanțul de gât și să-i vaccinezi cu forța, dar îi poți chiureta din societate pentru că au devenit inutili odată cu refuzul de a se supune. Se bucurau când își luau protestatarii pulane pe cârcă de la jandarmeriile epidemiologice.

Așa cum anul trecut lumea bună făcea liste cu antivaxeri sau conspiraționiști, așa face acum liste cu putiniști. Aplaudă excluderi din profesii și din spațiul public tot pe niște criterii de-astea complet dubioase. Se pare că ăștia știu mereu fix care sunt oamenii ăia ”inutili”, atâta doar că au evoluat de la indivizi la întregi etnii retrograde.

Participanții la chestia asta se consideră mereu stâlpii civismului… știți voi… ”oamenii de bine”. Au exact tiparul psihologic al turnătorilor la securitate. Ar trebui să-i înțeleagă pe colaboraționiști pentru că sunt fix la fel ca ei – niște slugi înfricoșate care, prin turnătorie și colaborare, pot căpăta satisfacția că sunt toroipanele prețuite regimului. Se simt și ei importanți. Tot mentalitatea aia de portar la județeana de partid care se crede special doar pentru că le poate pune bocancul în piept țăranilor din sat. Are și el un dram de putere cu care insistă să-i intimideze pe toți sărmanii. Se crede cel mai deștept paznic din istoria paznicilor, doar pentru că știe să se semneze, spre deosebire de restul analfabeților din cooperativă. Dacă exista vreun cioban care nu se lăsa intimidat, sluga partidului n-avea sânge în instalație să se descurce pe barba ei, dar se ducea cu jalba la secretarul de partid: ”Ia uite ce face ăla! E inamicul statului! Dușmanu’ ideologic! Pune-l pe listă!!! Partidul să se ocupe, că nu se poate așa ceva!!!”. Așa și ăștia din ziua de azi. Se folosesc de sistemul care îi împuternicește doar ca să-și satisfacă invidia, neputința, frica de irelevanță sau ca să-și asigure micile răzbunări meschine.

Colaboraționiștii sunt mereu dispuși să facă reprimare ideologică gratis. E plin de turnători și slugi chiar și-n ziua de azi. Îi vedem zilnic în jurul nostru. Nu atacă niciodată pe cei puternici, dar sar la beregata celor slabi. Numai câtă chiloțăreală fac influencerii pe la ziua de naștere a unor politicieni: ”La mulți ani, înger radios! Sărumânușițele șefu’! Salvatorul României, mânca-ți-aș pulica ta de geniu politic! Pupa-ți-aș coițele tale de fermecător! Cel mai politician european dintre toți tu ești! Numa’ tu poți să ne mai scoți din noroi! Ai văzut ce-a zis trogloditu’ ăla despre tine! Hai că îi facem noi o campanie de ură, că a zis rău despre valorile noastre! Gratis, boss! Nu te costă nimic! Doar vrem să dovedim că noi suntem ăia eleganți, de partea binelui!”.

Dan Pavel via Lucian Davidescu