1 min read

Banii vorbesc

Dacă vrem să vedem cât de important este pentru Statele Unite războiul din Ucraina, nu trebuie decât să ne uităm la votul din Congres legat de ”ajutorul militar și umanitar” de 40 miliarde dolari.

În Senat (alcătuit din 50 de republicani, 48 de democrați și 2 independenți) balanța e înclinată de Kamala Harris în caz de paritate. Propunerea lui Joe Biden a întrunit 99 de voturi, singura obiecție venind din partea senatorului republican Rand Paul. A fost o obiecție mai degrabă formală, care va amâna cu câteva zile deznodământul (dat fiind că este necesar un vot unanim pentru a se ajunge la promulgare).

Chiar dacă economia americană trece prin momente extrem de dificile, iar inflația a atins cifra record de 8,5%, politicienii au considerat că banii trimiși în Ucraina reprezintă o investiție importantă. O investiție geostrategică, mai degrabă. Toți aleșii din Congres (cu excepția amintită) au conștientizat pe deplin importanța momentului. Au înțeles că industria de armament și cea legată de extragerea gazelor de șist vor aduce în țară mult mai mult decât cele 40 de miliarde oferite de Biden, cu mare generozitate.

Deocamdată dolarul crește față de euro, în timp ce rubla se simte foarte bine. Sesizați cine câștigă.

Vorba ”analistului” Moise Guran, ne-am asumat un preț pentru oprirea Rusiei. Că el va fi mare, mic sau imposibil de dus, ce mai contează?

Adrian Onciu