5 min read

Situația ucraineană

"Uitați-vă în jur! Asta înseamnă victorie?"
Situația ucraineană

Tocmai ce am revenit din Ucraina, unde am vizitat niște prieteni.

Tot ce am auzit despre ce se întâmplă în Ucraina este o minciună.

Realitatea este mai neagră, mai sumbră și total lipsită de speranță. Nu există un asemenea lucru precum "victoria Ucrainei".

 • Conform estimărilor lor, au pierdut peste un milion de fii, tați și soți; o întreagă generație pierită.
 • Chiar și în Sud-vest, unde sentimentul anti-rusesc are tradiție, cetățenii ezită sau chiar se tem să-l critice public pe Zelenski; vor merge la închisoare.
 • În fiecare oraș sau sat, străzile, magazinele și restaurantele sunt golite de bărbați.
 • Puținii bărbați rămași sunt înspăimântați să-și părăsească locuințele de frica recrutării forțate. Unii au ajuns să-și implore prietenii să le rupă picioarele pentru a evita incorporarea.
 • Echipele de căutare ale armatei acționează la primele ore ale dimineții, când bărbații pleacă la muncă. Îi prind în ambuscadă și îi răpesc direct de pe străzi iar în 3-4 ore sunt incorporați și trimiși direct pe front, fără absolut nicio instruire prealabilă; este o condamnare la moarte.
 • Devine din ce în ce mai rău pe zi ce trece. Unde stăteam eu, un dentist tocmai fusese luat de către forțele de securitate din drumul spre muncă, lăsând în urmă doi copii mici. În fiecare zi sosesc 3-5 cadavre de pe front.
 • Mamele și soțiile se opun cât pot forțelor armate, implorând să nu le fie luați bărbații. Încearcă să mituiască, ceea ce uneori funcționează - însă de cele mai multe ori sunt întâmpinate cu violență fizică și amenințări cu moartea.
 • Teritoriul sărbătorit ca fiind "câștigat înapoi" de la Rusia a fost făcut una cu pământul și este nelocuibil. Chiar și așa, nu a mai rămas nimeni care să locuiască acolo și familiile strămutate nu se vor mai întoarce probabil niciodată.
 • Ei văd reportajele despre război, atât interne cât și din străinătate. Este "o glumă" și "propagandă". Ei spun: "Uitați-vă în jur! Asta înseamnă victorie?"
 • Mai rău, unii au fost păcăliți să creadă că odată ce forțele ucrainene vor fi epuizate, vor sosi soldații americani să-i înlocuiască și să "câștige războiul".
 • Nu există nicio ambiguitate în acești oameni. Războiul a fost inutil - o parodie. Rezultatul a fost mereu și rămâne clar. Oamenii sunt fără speranță, total distruși, trăind într-un coșmar perpetuu.

Pledează pentru un sfârșit, orice sfârșit - cel mai probabil pentru aceeași "pace" care ar fi putut fi obținută acum doi ani. În mintea lor, deja au pierdut, deoarece fiii, tații și soții le-au pierit, iar țara le-a fost distrusă. Nu există "victorie" care să schimbe acest lucru.

Nu vă lăsați înșelați, sunt supărați pe Putin. Însă sunt de asemenea supărați și pe Zelenski și Occident. Au pierdut totul, inclusiv speranța și credința - și nu pot înțelege de ce Zelenski dorește să continue pe aceeași traiectorie a devastării umane.

Nu am fost martora războiului, însă ce am văzut este sfâșietor.

Rușine celor care, indiferent de intenție, au sprijinit acest război. Și rușine mass-mediei pentru perpetuarea minciunii.

...

Ieri o gloată de roboți și conturi neverificate mi-au inundat contul X cu comentarii încercând să mă discrediteze pe mine și tot ce am împărtășit cu privire la vizita mea în Ucraina.

Au fost sute de comentarii și multiple încercări de adnotare comunitară. Am fost numită mincinoasă, propagandistă, persoană falsă, fermă de roboți, agent rus plătit, o curvă și chiar mai rău. Am primit amenințări cu moartea și insulte pe care nu mi le-aș fi putut imagina.

Nu puteam înțelege de ce toți acești oameni mă atacau pe mine - un cont de X insignifiant, doar pentru împărtășirea propriei experiențe, fără vreo agendă ascunsă.

Acum însă, în loc să rămân tăcută, simt obligația morală să subliniez încercarea intenționată și coordonată de a-mi suprima postarea.

Pentru a adăuga claritate și credibilitate postării, ieri am adăugat o poză a vizei de călătorie în Ucraina, precum și numeroase poze din timpul vizitei.

În câteva ore, aveam peste 400 de comentarii (o anomalie statistică) - toate urmând aceeași retorică defăimătoare.

Au ajuns până la a-mi invada lista de urmăritori, extinzându-și retorica bolnavă împotriva unor oameni pe care îi respect și îi urmăresc: Tucker Carlson, Elon Musk, Vivek Ramaswamy, David Sacks, Mike Cernovich, Glenn Greenwald, Libs of TikTok, etc., etc.

M-au acuzat că am furat propriile poze și că le-am luat de pe Google - o absurditate ușor de contrazis. A fost clar o încercare necinstită de a mă discredita prin folosirea adnotărilor comunitare ca armă.

Prima adnotare comunitară spunea că este "puțin probabil" ca eu să fi fost în Ucraina, deoarece conform spuselor lor - fără dovadă - pozele mele ar fi putut fi găsite pe Google și informațiile legate de viză au fost redactate. Bineînțeles că am redactat poza pașaportului, din motive evidente. Am ascuns de asemenea orice identificator pentru a proteja identitatea sau locația oamenilor care au avut curajul să-mi mărturisească ce se întâmplă de fapt în Ucraina, riscându-și viețile sau riscând închisoarea pentru vorbit împotriva narativei oficiale.

Ar fi de râs dacă nu ar fi atât de îngrijorător.

Imediat după ce a fost eliminată prima adnotare, a răsărit încă una care punea sub semnul întrebării feedback-ul consistent primit de la multe persoane din Ucraina - cum că numărul victimelor ar putea atinge 1 000 000. Ei știu cel mai bine! În unele sate, ~70% dintre gospodării au pierdut membri în acest război.

Această notă - aliniată raportărilor mass-mediei occidentale - subestima grosolan numărul victimelor (100 000) auzit de la oamenii ce trăiesc în Ucraina, acest număr fiind totodată mult mai mic decât ultima estimare oficială a Ministerului Apărării ucrainean - de 383 000.

Ca să clarific, nu vorbesc de un fapt incontestabil; împărtășesc doar ceea ce mi s-a spus constant de către oameni REALI ce trăiesc în Ucraina - anume că numărul total al victimelor este în jur de 1 000 000.

Mulțumesc tuturor acelora care văd dincolo de propagandă și vor ca adevărul să iasă biruitor. Distrugerea acestei țări și a unei întregi generații de bărbați ucraineni trebuie să înceteze. Pacea era la îndemână acum 2 ani, însă agenda altora a prevalat.

Oameni reali mor. Familii sunt strămutate și distruse pentru totdeauna. Pacea ar trebui să fie scopul comun al tuturor.

Maria Mateiciuc traducere bodu