2 min read

Sell and lease back

Cei care nu aveți treaba cu Finanțele și nu știți ce înseamnă, rețineți termenul asta ca in viitorul nu prea îndepărtat o sa aveți nevoie de el, face parte din noua paradigma a “nu veți mai avea nimic și veți fi fericiti”.

Sistemul e destabilizat de orice forma de proprietate. Proprietate = independenta și control asupra propriei vieți. Așadar in viitorul apropiat va fi vizibil un asalt nemaiîntâlnit asupra a orice înseamnă proprietate. Spun “vizibil” pentru ca asaltul e deja început de multă vreme însă multora nu le-a picat încă fisa pe ce lume sunt.

Pentru a înțelege unde ne aflam trebuie sa ne uitam puțin in urma. Cei care au deschis mai târziu televizorul in aceasta viața ar trebui sa știe ca odată instaurati la putere Comuniștii au purces la datul afara a oamenilor din case confiscându-le tot. Familia mea a fost deasemenea victima acestui val. Atunci s-a procedat cu japca, s-a dat un decret peste noapte și gata, lumea a rămas fără case. Orânduirea actuala e ceva mai sofisticata pentru ca mecanismele financiare și psihologice s-au rafinat intr-atât incat oamenii vor fi convinși ca renunța de bunăvoie la ce au si asta e spre binele lor. In plus, dacă atunci emitentul decretului de confiscare a locuințelor era guvernul acum va fi greu de stabilit care e entitatea venită sa confiște casele oamenilor. O corporatie cu sediul intr-un paradis fiscal e imposibil de tras la răspundere.

Pe lângă confiscare, orânduirea comunista mai avea in vedere și spațiul locativ excedentar. Bunica-mea era cât pe-aci sa fie nevoită sa primească chiriași in spațiu pentru ca s-a stabilit ca are spațiu locativ excedentar. La fel, era sa pierdem casa de vacanța pentru ca era considerată la fel, spațiu locativ excedentar. Bunica-mea avocata împreuna cu un domn și el avocat de origine rusa s-au dat peste cap și și-au salvat casele de vacanța. Ideea e ca am mai văzut o data filmul cu confiscările.

Așa, dar sa revenim la sell and lease back care ce înseamnă? Ai nevoie de bani. Ai un activ in proprietate. Dar nu poți renunța la el ca ori e un imobil in care te desfășori ori e un mijloc de producție. Îți trebuie. Așa ca aici vine schema sell and Lease back: o firma de leasing îți preia in proprietate bunul dar contra unei chirii te lasă sa te folosești in continuare de el.

Acum scalati acest model la proprietăți: câteva facturi neplătite care mai nou sunt titlu executoriu și hopa vin escrocii recuperatori cu afara din casa. Normal, ce preferi? Sa pleci din casa sub cerul liber sau sa cedezi dreptul de proprietate contra unei chirii beneficiind in continuare de bunul pe care l-ai avut? Așa se curată piața de proprietari și așa se instituie controlul. Pentru ca, la fel ca și intr-o relație, odată ce ai acceptat o palma va trebui sa înghiți multe altele și mai grozave.

Magdalena Radu