2 min read

Baietii destepti din energie. Acum chiar si mai simplu si fara riscuri.

Ma uit pe comparatorul de preturi de la ANRE. Cel mai mic pret 0.69, cel mai mare pret 24.79 lei. O sa ziceti ca oricum e pretul plafonat si ca nu conteaza, noi tot cam 70 bani platim oriunde suntem abonati. Insa Hidroelectrica care chiar vinde la 70 bani nu va incasa nimic de la stat. Dar Cinta Energy SA, care vinde cu 24.79 va incasa practic 24 de lei de la stat. In nici o piata concurentiala – asa cum este botezata piata de energie din Romania – nu ar functiona o astfel de aberatie, preturi de 35 de ori mai mare pentru absolut acelasi produs. Insa o piata afectata de o plafonare prost gandita conduce la acest rezultat. Nimeni nu verifica de ce aceste companii vand la aceste preturi (si nici nu ar fi nevoie intr-o piata real concurentiala) insa vor plati fara sa clipeasca diferenta de pret.

Ca sa va imaginati ar fi ca si cum painea e plafonata la 1 leu, insa producatorii de paine vor primi de la stat diferenta dintre 1 leu incasat de la client si orice pret ar vrea ei sa declare pentru acea paine. 32 de lei declari ca vinzi painea? Ok, incasezi 31 de la stat si 1 leu de la client. Iar pe client aparent il doare la basca ca el a platit 1 leu. Pentru ca educatia clientului din Romania se opreste aici, el nu isi da seama ca de fapt tot el plateste si aia 31 de lei, insa in loc sa se duca in investitii, in educatie, in dotarea armatei, in protectie sociala, in orice vreti voi, se duce direct in buzunarele baietilor destepti.

Stiti ca a fost de curand o rectificare bugetara unde Minisetrul Economiei a cerut 31 miliarde in plus ca sa poata plati aberatile de mai sus. 31 000 000 000. Ca sa intelegi a cerut 1722 lei de la fiecare din cei 18 000 000 locuitori (de la o familie cu 4 mebrii a cerut 6888 lei). Si acea familie s-a bucurat ca a platit cu cateva sute de lei mai putin la factura fata de varianta in care preturile erau lasate liber (caz in care evident oricine trata cu mult mai multa seriozitate ofertele din piata si alegea oferta cea mai buna si nu existau preturi ca cele de mai jos).

Andrei Sendroiu