1 min read

Kvartal 95

În anii 2000, o trupă de comedie avea succes în Ucraina: Kvartal 95. Starul trupei: Volodimir Zelenski. Showurile erau transmise exclusiv de postul tv 1&1, al oligarhului Igor Kolomoiski. “I-am luat cu contract. Câștigau bine la mine: 10-20 de milioane anual.

În paralel, în Malta a apărut un grup de firme offshore, Maltex Multicapital, aparținând lui Zelenski și colegilor lui. Iar Zelenski a început să joace în serialul “Slujitorul poporului”, despre… un profesor care ajunge, din greșeală, președinte. Programul său: lupta împotriva oligarhilor care jefuiesc Ucraina.

“Oligarhii își cumpără locuințe scumpe la Londra” acuză starul tv Zelenski. În acest timp, prin firmele din Malta, partenerii săi de afaceri cumpărau… locuințe la Londra.

În 2019, Zelenski îl atacă pe președintele în funcție Poroșenko: “Ți-ai transferat afacerea într-un trust, a cărui valoare a crescut de 80 de ori într-un an”.

Poroșenko i-a răspuns: “Partenerul tău de afaceri ți-a transferat 41 de milioane de dolari, de la banca sa Privatbank, în conturile tale secrete offshore”. Zelenski nu a răspuns niciodată. Banca lui Kolomoiski, Privatbank, a transferat într-adevăr 41 de milioane de dolari către firmele lui Zelenski din Malta. Ulterior, Privatbank a dat faliment în mod misterios, cu o pierdere de 5,5 miliarde de dolari. Ca urmare, lui Klomoiski i-a fost interzisă intrarea în SUA pe motiv de corupție.

Producătorul serialului “Slujitorul poporului”, care cumpăra locuințe la Londra, este astăzi principalul consilier al lui Zelenski. Kolomoiski s-a întors din exil în Ucraina exact în momentul în care Zelenski a câștigat alegerile. Parchetul ucrainean care investiga documentele Pandora a închis dosarul.

sursa: Paul Bașotă