1 min read

Experimente

Pentru că autoritățile de reglementare din Statele Unite încă au dubii cu privire la siguranța în exploatare a noilor mini-reactoare nucleare de tip SMR, proiectul se va face în România, la 10 km de Târgoviște.

Chiar dacă ”tehnologia revoluționară” încă nu are acordul Agenţiei pentru Energie Atomică de la Viena, președintele Biden s-a grăbit să ne ofere 14 milioane de dolari (wow, ce sumă!) pentru ”etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare”. Dintr-un total de vreo 3 miliarde de dolari. Încă nu se știe care va fi contribuția noastră, a României.

Președintele Iohannis, premierul Ciucă și ministrul Popescu s-au grăbit să salute cu entuziasm nemărginit anunțul lui Biden legat de cele 14 milioane. De parcă ar fi fost vorba despre mutarea bursei de pe Wall Street pe Calea Victoriei.

Premierul Ciucă: ”Încurajez industria nucleară românească şi experţii români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranţă nucleară.”

Cele mai înalte standarde de siguranță nucleară ar fi trebuit respectate mai întâi în statul Utah, unde americanii de la NuScale au dezvoltat un prototip al noilor mini-centrale nucleare. Și unde au probleme cu punerea în funcțiune. Dovadă că au apelat la partenerii strategici din România, mult mai dispuși să-și asume toate riscurile de securitate.

Noua tehonologie nu este nici pe departe ”verde” (întrebați-i pe cei de la Greenpeace). Și nu are nimeni certitudinea că ar fi ”sigură”, până la proba contrarie. Însă dacă-i ordin, se execută cu plăcere.

Mai ales că mâine, poimâine se termină mandatul de la Cotroceni și doar n-o să ne întoarcem la meditații, ca ultimii papagali.

Adrian Onciu