3 min read

Despre manipulare, dezinformare si intoxicare (I)

Epispdul 1 SEFTON DELMER

Dacă ați văzut zeci de documentare despre propaganda nazistă si despre marele propagandist Goebbels, foarte puțini au aflat despre marele lui rival în intoxicare și propagandă, Sefton Delmer. Practic, intreg al doilea razboi mondial a fost un duel in informații false trimise pe frontul advers de catre cei doi, Goebbels pentru nemți si Delmer pentru britanici, britanici care creaseră un birou intitulat Doublecross (cruce dubla, înșelatorie, păcăleală), prin care au adus dezinformarea la un inalt grad de perfecționare.

Spre deosebire de Goebbels, care lucra pe față pentru frontul german, era ministrul propagandei germane, avea in subordine 300 de ofițeri și 500 de angajati care munceau 24/24 pentru manipulare, Delmer era “un simplu” om de presă, un jurnalist la un post de radio care transmitea stiri în limba germană și italiană.

Delmer nu făcea altceva decât să aplice regula simpla că niște știri atent alese, prezentate abil, se pot transforma în cea mai subversivă propagandă.

Postul de radio de unde transmitea Delmer se numea
Gustav Siegfried Eins, dându-se drept post de radio al armatei germane și care difuza “nevinovat” muzică si buletine de stiri “camarazior din Wehrmacht”. Toate informațiile nu erau de natură să îi încurajeze pe nemți, ba din contră.

Când Goebbels a anunțat că va distribui provizii muncitorilor din uzine, postul de radio al lui Delmer a anuntat că aceste alimente conțin o substanță toxică, menită doar să le crească nemților productivitatea muncii, cu pretul sănătații si chiar al vieții.

Când, după bombardamentele de la Hamburg, copiii germani au fost evacuați, Delmer a anunțat că in lagarele unde trebuiau sa fie dusi pentru a fi protejați de bombardamente, e epidemie de difterie, e penurie de medicamente si mor 60 de copii pe săptămână. Știrea era prezentata ca un omagiu adus medicilor din acele lagăre care se luptau zi si noapte pentru salvarea micuților.

A aranjat ca niste polonezi care au asasinat un german, să lase urme care indicau ca acesta fusese omorât de o miscare de rezistență germană. (Vezi ultimele masacre din Ucraina).

Tot Delmer a aruncat din avioane porumbei voiajori morți, având legate de picioare chestionare ale Aliaților, chipurile completate de unii germani influenți care ar fi avut de gând să tradeze, astfel ca Gestapo-ul i-a arestat pe mulți dintre liderii importanți ai partidului nazist.

A lansat în Germania o broșură prin care îi invita pe ofițeri germani să își crească vigilența pentru că e o problemă (falsă, bineînțeles) cu creșterea îngrijoratoare a numărului de dezertori din armata germană (cam cum dezertează și sutele de ruși acum din armata lui Putin).

Cu ajutorul norvegienilor, a aplicat afișe in Oslo cu chipul unui soldat german greu de recunoscut care ar fi fost cautat pentru omor, un nazist extrem de periculos, care făcea nenumărate victime printre civilii nevinovați.

Transmitea știri (toate false) care sub aparența patrotică și magulitoate pentru șefii armatei, anunțau pierderi enorme pentru mașina de război germană.

Ex: ” Din cauza unei pierderi de circa 30 de submarine pe lună (cam ca la tancurile rusești de azi ?), amiralul și-a pierdut o parte din energia și prospețimea sa tinerească.”

Si nu mă mai întind, că ar trebui să scriu ditamai pomelnicul.

Bineințeles ca tot ce a făcut Delmer a contribuit la câștigarea războiului de către aliați și că e unul dintre marii eroi ai celui de-al doilea război mondial.

Insă, toate tehnicile astea de manipulare nu ni le garanteaza nimeni că pot fi folosite numai de partea bună, ele pot oricănd să servească și pentru a intărâta populația si a o ațâța să ceară razboi total pâna va muri “dușmanul universal”, chiar cu prețul vieții acelora care nu fac parte din acel razboi.

sursa: Adriana Vitan Balint