Un scenariu posibil
La finalul săptămânii trecute președintele sârb Aleksander Vucici afirma în public că după căderea ultimei linii de apărare din Donbas Rusia va înainta o ofertă de pace care cel mai probabil va fi respinsă de occident, ceea ce, afirma sârbul, ne va îndrepta spre iad. Pe diferite canale au început să apară informații despre câteva elemente ale acestei oferte. Se pare că oferta trimisă patronilor occidentali ai Ucrainei via Serbia și Brazilia cuprinde următoarele elemente: Crimeea parte a Rusiei, Recunoașterea independenței Donbasului (LDNR), armistițiu pe lina frontului în Sudul Ucrainei (provinciile Zaporoje și Kherson), statut neutru pentru Ucraina și demilitarizarea țării.
Ce se va întâmpla dacă occidentul refuză propunerea de mai sus, așa cum anticipa Vucici? Un posibil răspuns îl oferă analistul Alexander Mercouris, care într-o emisiune din weekend vedea posibil/ probabil următorul scenariu: rușii organizează referendumuri de unificare a provinciilor Donbas, Kherson, Zaporoje cu Rusia, așa cum s-a întâmplat în Crimeea în 2014.
Din momentul în care provinciile respective devin parte a Federației Ruse, din punct de vedere al Moscovei orice atac asupra lor va fi văzut ca un atac asupra Rusiei. Cum occidentalii îi vor împinge pe ucraineni să atace teritoriile respective, Rusia va considera că are o bază legală pentru a declara război Ucrainei.
Dacă se va întâmpla așa ceva, rușii vor tura motoarele și vom vedea un conflict mult mai dur, în care vor fi implicați un număr semnificativ mai mare de trupe decât procentul de aproximativ 10-20% din totalul efectivelor rusești folosite acum pe teatrul de operațiuni din Ucraina. Rușii vor înainta spre vest cel puțin până la Don, vor cuceri Harkovul și Odessa și vor ajunge la frontiera cu Transnistria.
Ce urmări ar putea avea pentru România un scenariu precum cel descris de Mercouris? (opinia mea personală)
Varianta A: O nouă cortină de fier coborâtă pe Nistru – în cazul în care NATO și Rusia acceptă tacit această nouă frontieră.
Varianta B: Dacă rămân la putere în SUA, neoconservatorii americani ar putea căuta noi teatre de conflict în Europa de Est în ideea de a epuiza treptat Rusia. Urmările ar putea fi catastrofale – polonezii ar putea fi încurajați să intervină în Galiția, românii să trimită trupe peste Prut și (Doamne ferește peste Nistru!) pentru a proteja „integritatea teritorială a Republicii Moldova”, lituanienii vor fi puși să blocheze Kaliningradul.
Pentru a evita ultimul scenariu trebuie stat la masă și negociat. Neconservatorii de tip Nuland, Kagan & Co, care au pus mâna integral pe occident cupă înlăturarea lui Trump, sunt însă îmbătați de himera că Rusia poate fi învinsă printr-un mix de pierderi de vieți omenești și sancțiuni economice. Cum sunt foarte atenți cu teritoriile cucerite, oricine mișcă în front e decapitat rapid. Clasa politică din România, obișnuită să concureze în a accepta cât mai fidel instrucțiunile venite din afară pretinde că nu vede, nu aude. În business, „business as usual”, nimeni nu vede, nu aude. Corporatiștii se gândesc la concedii. Lumea academică – pauză.
Un prieten din State, om bine informat, mă întreba în weekend: ce mai cauți pe aici?
P.S. Adăugați la toate cele de mai sus o instabilitate pre-revoluționară în occident, în special în Europa, pe fondul marilor creșteri de prețuri la mâncare și energie, și dificultăților logistice în creștere. Bașca, noi conflicte posibile în Iran și Taiwan.