1 min read

Problema Occidentului

Marea problemă a Occidentului este aceea că nu mai poate ”sancționa” Rusia, că nu mai are cu ce.

Nicio sancțiune economică nu e ”fatală”, mai ales dacă ești o țară puternică, cu resurse și cu prieteni mari în preajmă, cum e Rusia.

Sancțiunile nu au fost ”fatale” nici în cazuri mai mărunte. S-a prăbușit regimul Castro din pricina sancțiunilor impuse de americani? SUA a reușit să înfometeze pe venezueleni, dar nu să îi convingă să cedeze. Iar odată momentul critic depășit, Venezuela începe să își revină încet, dar mult mai sigur, mult mai pe picioarele sale.

Rusia, desigur, suferă de pe urma sancțiunilor economice. Chiar urmăream un vlogger rus, anti-Putin, care stă bine merci la Petersburg și comentează de zor în engleză pe tema situației, care a făcut filmări cu creșterile de prețuri din supermarketurile rusești în intervalul ianuarie-martie: între 10 și 40%.

România, care nu a fost supusă niciunei sancțiuni economice, ba chiar impune sancțiuni, are o inflație comparabilă în aceeași perioadă. Efectul boomerang al sancțiunilor plus… criza energetică, care nu e la ruși. Căci rușii au gaze, au petrol și nu vor trebui să le aducă extrem de scump cu vaporul de la americani.

Rusia se pregătește de acest moment din 2014. Atunci au început primele sancțiuni împotriva Rusiei și Moscova a descoperit că ele sunt… utile. De aceea Rusia a aplicat contra-sancțiuni menite să securizeze și mai bine piața alimentară. De unde cumpărau carne, legume și fructe inclusiv din România, au găsit formule să acopere prin producție internă ceea ce trebuiau să ia de la noi, ca să dau un singur exemplu.

Amenințați cu excluderea din SWIFT, au început să construiască alternativa…

Astfel, Rusia anului 2022 era deja cu o economie care era pregătită pentru sancțiuni și mai grave.