2 min read

Joe Biden, trezește-te!

Prețul mediu al benzinei în SUA a atins un maxim istoric de 4.86 dolari per galon. Adică circa 5,88 lei litrul. În statul California, americanii cumpără galonul și cu 6.34 dolari (7.72 lei litrul).

Motorina standard e ceva mai scumpă decât benzina, prețul mediu de astăzi fiind 5,64 dolari galonul (6.85 lei litrul).

În timp ce americanii sunt din ce în ce mai furioși pe administrația Biden, românii par a fi resemnați cu prețurile-bombă, în creștere de la zi la zi: 8.40 lei benzina standard și 9.00 lei motorina, astăzi. Bineînțeles, efectul imediat constă în scumpiri în lanț și o inflație până la cer.

Miliardarul John Catsimatidis, proprietarul unor rafinării de petrol din SUA, spune că situația se va înrăutăți. Și că este de neînțeles de ce Joe Biden nu folosește pârghiile pe care le are în ideea de a scădea prețul la pompe.

Catsimatidis a citat ”obsesia” președintelui Biden de a nu ”deschide robinetul de petrol din America de Nord” ca fiind principalul vinovat pentru costurile ridicate ale energiei. ”Avem petrol pentru 100 de ani. Lăsați-i să deschidă sondele și prețul țițeiului va scădea la jumătate. Biden vrea să zboare în Arabia Saudită și să-i implore pe saudiți să ne dea încă o jumătate de milion de barili la 120 de dolari pe baril… Nu are niciun sens!”, a subliniat omul de afaceri.

De remarcat că Biden a declarat război combustibililor fosili imediat ce a preluat mandatul, pe fondul luptei cu încălzirea globală și a promovării proiectelor de tip Green Deal.

Chiar în ziua investirii sale, pe 20 ianuarie 2021, Biden a anulat proiectul conductei de petrol Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite, printr-un decret prezidenţial. Conducta ar fi transportat, zilnic, 830.000 de barili de petrol.

Este evident că Statele Unite dă tonul pentru prețul petrolului nu doar în interiorul țării. Și că interesul administrației Biden constă în trecerea ultra-rapidă la energii alternative, fără a lua în considerare impactul major asupra populației.

Este o lipsă de empatie criminală.

Majoritatea politicienilor de top din SUA sunt multimilionari. Nici politicienii de vârf din Europa nu o duc prost. Așa că ultima lor grijă este să se pună în locul nostru atunci când mergem la pompa de benzină, când plătim utilitățile și când ajungem în supermarket, pentru coșul zilnic.

Adrian Onciu