2 min read

Jocurile foamei

Cum ne-a obișnuit, cu stegulețe ca pentru analfabeți funcționali, Ambasada SUA ne arată adevărul absolut în cea mai recentă postare: ”Nu este un secret că războiul pe care Putin a ales să îl declanșeze în Ucraina pune în pericol hrana întregii lumi. Armata rusa a bombardat terenurile agricole, a distrus silozuri pentru cereale, drumuri și căi ferate și a instituit o blocadă maritimă în Marea Neagră pentru a împiedica Ucraina să își exporte cerealele. Cu toate acestea, regimul Putin dă vina pe SUA și sancțiunile internaționale pentru criza alimentară mondială. O afirmație falsă, dat fiind că sancțiunile impuse de Statele Unite nu se aplică alimentelor, medicamentelor și ajutoarelor umanitare.”

Lăsăm la o parte faptul că majoritatea americanilor confundă Ucraina cu Venezuela.

Chestia cu ”bombardarea terenurilor agricole” pur și simplu te lasă fără replică. Încerc să-mi imaginez mii de hectare de grâu și porumb bombardate sistematic, metru cu metru, de niște ruși săriți de pe fix, care se distrează cu muniția rămasă pe stoc de la Azovstal.

Niciun post TV, niciun satelit american nu a dat publicității imagini sau filme cu recoltele din Ucraina și silozurile distruse de ”atacuri demente”. Vorbim despre cel puțin 20 de milioane de tone de grâu care ar fi în continuare blocate în țara ”vecină și prietenă”. Vreo 400.000 tone au fost scoase doar prin portul Constanța în ultimele săptămâni. Nu am auzit despre vreo lovitură de rachetă care să fi scufundat vasele cu grâu. Sau să fi spulberat șlepurile de pe Dunăre, trenurile de marfă și camioanele care ies din Ucraina pe la granițele cu România, Slovacia și Polonia.

Acuzația ”războiul lui Putin pune în pericol hrana întregii lumi” este hilară. Există multiple căi prin care Zelensky își poate trimite marfa către beneficiari. Ultima grijă a soldaților lui Putin, în timp ce se confruntă cu bătălii grele în estul Ucrainei, ar fi să bombardeze silozurile de grâu și câmpurile agricole.

Așa cum zilnic intră tiruri întregi și trenuri cu armament greu furnizat de Occident, este greu de înțeles de ce aceleași mijloace de transport nu pot ieși din țară pline cu grâu, floarea soarelui și porumb.

Nu ar fi prima dată când ni se spune că atacul Rusiei asupra Ucrainei pune în pericol aprovizionarea cu alimente. Și că ar trebui să ne pregătim pentru foamete, în special în unele țări din lumea a treia.

De subliniat că anual mor de foame circa 7 milioane de oameni la nivel global. Însă până acum nu am sesizat nicio îngrijorare deosebită din partea ”elitelor”. Filantropi ca Bill Gates au băgat miliarde de dolari pentru pregătirea pandemiilor și a Noii Ordini Mondiale. Nu au avut nicio tresărire că mor atâția oameni din lipsa unei bucăți de pâine.

Între timp, înainte de a participa virtual la întrunirile G7 și NATO (de unde nu va lipsi Joe Biden) eroul Zelensky a luat cuvântul la festivalul Glastonbury, din Marea Britanie. De unde nu a lipsit și vechea noastră cunoștință Greta Thunberg. O fi gravă lipsa cerealelor din Ucraina, dar și mai grav este că lupta cu încălzirea globală s-a cam muiat. Oribil! De neacceptat!

Așteptăm cu vădit interes ca Zelensky să ia cuvântul și la Jocurile Foamei, regizate cu măiestrie de studiourile de la Hollywood, însă atribuite cu dezinvoltură măcelarului de la Kremlin.

Adrian Onciu