2 min read

Frenezie

Ne îndreptăm, cu pași repezi, spre ceea ce am văzut deja în pandemie.

Avem o boală ”mortală” și așteptăm (speriați) să vină cineva cu remediul. Specialiștii, evident. Cum în Europa suntem o adevărată familie, cine altcineva ar putea să se ocupe de problemă decât ”mămica” noastră iubitoare, stimabila doamnă Ursula von der Leyen?

Draga de ea… Vă amintiți cum s-a luptat ca o leoaică să ne bage pe gât 120 de milioane de doze la un preț avantajos? Vă amintiți cum ne ruga să avem încredere în politicieni, în specialiști și în mass-media?

Ei bine, la fel o să procedeze și acum, când suntem pe punctul de a îngheța la iarnă. O să negocieze energia (foarte scumpă) ”la pachet”, apoi o să-l cheme la raport pe generalul Ciucă, să-i arate unde să pună degetul.

Ca de obicei în ultima vreme, liderii UE mint de sting. ”Războiul de agresiune al Rusiei creşte preţul alimentelor, energiei şi mărfurilor”, zice şeful Consiliului European, Charles Michel, știind foarte bine că în realitate sancțiunile de tip bumerang impuse de Joe Biden sunt responsabile de situația critică.

Liderii UE au avertizat ieri că ”energia ieftină a dispărut” (notă – dispăruse încă dinainte de război) şi au convenit să intensifice pregătirile pentru reduceri viitoare ale livrărilor de gaze ruseşti. În mod ipocrit și foarte comic, Ursula și Michel acuză Moscova că transformă energia într-o armă. Totodată, Germania avertizează că lipsa gazului rusesc i-ar putea închide parţial industria. Cu consecințe dramatice în UE.

Desigur, va fi o schemă similară celei folosită în pandemie. Statul va subvenționa o parte din costuri, ca să nu iasă lumea în stradă cu furci și topoare. Același stat se va împrumuta masiv, cu dobânzi uriașe. Așa că vor câștiga enorm șmecherii din energie, bancherii și politicienii unși cu toate alifiile.

Ursula von der Leyen spune că identificarea unor surse alternative de gaze este deja în desfăşurare, livrările de GNL din SUA fiind mai mari cu 75% faţă de anul trecut (wow! felicitări, Biden!), iar livrările de gaze din Norvegia mai mari cu 15%. Despre livrările de armament american, ”mămica” Ursula n-a scos deocamdată un singur cuvânt. Probabil din jenă față de cifrele cu multe zerouri.

Singura rază de lumină vine de la cei 4.000 de soldați NATO care vor staționa în România. Să sperăm că Biden le va trimite, zilnic, și apă caldă pentru dușuri.

Altfel, va fi interesant să-i vedem pe plajă la nudiști, la Vama Veche, expunându-și la soare armamentul de ultimă generație. Știe până și un copil de grupă pregătitoare: în cazul unui război direct NATO-Rusia, cei patru mii de soldați staționați în România vor fi la fel de utili ca o rățușcă gonflabilă în cursa olimpică de 100 metri garduri.

Adrian Onciu