1 min read

Despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie

Artileria ucraineana a bombardat azi-noapte din nou centrala atomică de la Zaporojie. O persoana a fost ucisa. Fragmente ale rachetei Uragan trase asupra centralei nucleare au căzut la cel mult 400 de metri de unitatea electrică. Zona afectata de explozii a fost pe teritoriul depozitului de combustibil nuclear.

Rusia atrage atenția că bombardarea Centralei atomice poate duce la un dezastru mai mare decât cel de la Cernobîl și Fukushima.

Zona de infectare (cu o raza de circa 420 km) va include regiunile Kiev, Zaporojie, Harkov, Poltava, Herson, Odesa, Nikolaev, Kirovograd și Vinnitsa, precum și RPD și LPR.

Accidentul va afecta și regiunile de graniță ale Rusiei și Belarusului, precum și Republicii Moldova, Bulgaria și România.

Situația poate fi grav agravată dacă Centrala Nucleară din Ucraina de Sud (capacitate 3.000 MW) și depozitul de combustibil nuclear de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, precum și căile navigabile, intră în zona de posibilă contaminare.

Marea Neagră și strâmtoarea Bosfor vor deveni nepotrivite navigației pentru o lungă perioadă de timp. Coastele Turciei, Georgiei, Abhaziei, Bulgariei și României vor fi contaminate cu niveluri ridicate de radiații.


Am văzut niste reactii la postarea cu bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie de catre ucraineni. Unii spun ca Ucraina nu are rachete Uragan, deci rusii au tras. Relax, ucrainenii au Uragan o racheta destul de veche, de pe vremea URSS; pana si moldovenii au prins cateva instalatii cand s-a facut partajul, in 1991.

Mai sunt reactii de genul “sa plece rusii, si nu va mai exista pericol”. Presupunand ca ideea ar fi valabila (desi este de genul “plateste rascumpararea daca vrei sa-ti mai vezi copilul”), ce vina am avea noi, romanii, in cazul in care ucrainenii reusesc sa provoace accidentul nuclear? Ca noi nu putem forta rusii sa plece si nici pe ucraineni sa nu mai bombardeze instalatiile nucleare.

Răzvan Bibire