2 min read

De ce a fost nevoie de sancțiuni

Cred că nu mai trebuie s-o spun. Orice dezastru va veni peste noi va fi din cauza măcelarului. Prețul la pâine, la benzină, la gaze, ratele la bănci, inflația – absolut orice ne afectează viața de zi cu zi.

Joe Biden și aliații ar trebui să le transmită cetățenilor un lucru simplu. Criza economică este rezultatul direct al sancțiunilor, nu al războiului în sine. Sancțiuni care, cel puțin până acum, pare că ne faultează mai mult pe noi, decât pe ruși.

Și atunci, care-i rostul lor? Doar ca să ne umflăm pieptul și să pretindem că am făcut ”tot ce se putea face”?

Haideți să ne imaginăm. Siria este aliatul și prietenul Rusiei. Dacă mergem după logica administrației Biden, intervenția SUA/NATO în Siria (în 2018, printr-o primă salvă de peste 100 de rachete balistice) ar fi trebuit să determine o reacție foarte dură din partea Rusiei. La fel ca Statele Unite în raport cu Ucraina, Rusia are interese majore în Siria.

Însă Rusia s-a limitat să ajute regimul Bashar al-Assad doar din punct de vedere militar. Nu l-a făcut vedetă internațională pe Assad, nu a demarat un reality-show prin parlamentele țărilor prietene, nu le-a cerut aliaților să impună sancțiuni Occientului. Nu a demarat o acțiune de PR menită să arate cine a făcut genocid în Siria – Opoziția sau Puterea?

Realizați, propabil, cât de ușor i-ar fi fost lui Assad să înșire niște saci negri lângă o groapă și să demonstreze genocidul de după implicarea NATO.

Dacă ar fi să urmăm aceeași logică a Casei Albe, Kremlinul ar fi trebuit să oprească livrările de petrol și gaze în Statele Unite și Europa, drept răspuns la atacul din Siria.

Ar fi fost suficient ca Europa să intre în colaps economic, iar prețul combustibilului în SUA să sară în aer. Cum vedem că se întâmplă în prezent, deși importurile de petrol rusesc erau de doar 8% în 2021.

Așadar, criza economică mondială pică aproape exclusiv pe umerii celor care au impus sancțiuni și, astfel, au determinat contramăsuri din partea Moscovei. Însă Joe Biden s-a grăbit să arate, din nou, cine-i vinovatul.

”Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război și comite genocid în altă parte a lumii”, a explicat Biden, în cadrul unui eveniment din Iowa.

Criminal de război – măcelar – genocid.

”A spune lucrurilor pe nume este esențial pentru a face față răului. Suntem recunoscători pentru asistența acordată de SUA până acum și avem nevoie urgent de mai multe arme grele pentru a preveni noi atrocități rusești”, a scris Zelensky pe Twitter.

Realitatea este că sancțiunile erau și rămân strict necesare nu atât pentru doborârea lui Putin sau îngenuncherea Rusiei. Nu se va întâmpla. Ele au un scop mult mai cinic și destul de evident. Biden a urmărit din start decuplarea Rusiei de Europa (din punct de vedere al furnizorului de energie) și, simultan, cuplarea Europei la conducta de de peste ocean.

Am văzut cât de greu a cedat cancelarul Scholz. Fenomenul nu se putea concretiza decât printr-o retorică extrem de agresivă. Prin impunerea acestor sancțiuni dure, mai degrabă dăunătoare Europei, decât Rusiei.

sursa: Adrian Onciu