1 min read

Corupție la nivel înalt

Sigur că există niște mici așteptări inclusiv în legătură cu politicienii. Nu ai vrea să știi că iau șpăgi de dimineața până seara, fără întrerupere.

Însă atunci când vorbim despre Casa Regală britanică, așteptările sunt foarte mari. Parcă nu te-ai fi gândit niciodată că prințul Charles, moștenitorul coroanei, ar fi putut încasa comisioane cu sacoșa, fix ca într-o scenetă proastă din Las Fierbinți.

Ei bine, s-a întâmplat. Bineînțeles, știrea publicată de Sunday Times precizează că Charles ar fi încasat banii într-o valiză pentru ”activitățile caritabile” ale fundației sale. Trei tranșe a câte un milion de dolari, bani donați personal de șeicul Qatarului. Așa o rușine nu-mi amintesc să fi pățit Casa Regală în ultimii 30 de ani.

Se știe că mai mulți prinți și șeici din Orientul Mijlociu derulează afaceri în Marea Britanie și dețin diverse proprietăți: imobile, terenuri, iahturi, avioane, ”prințese” top-model.

Iată ce înseamnă corupția la nivel înalt. Bani la pungă pentru Casa Regală, de la prietenii noștri petroliști. Similar cu bani la pungă pentru Hunter Biden, de la amicii lui Zelensky profilați pe gaze naturale.

O sursă din interiorul Casei Regale precizează că prințul Charles nu va mai accepta donații cu valiza, potrivit The Guardian. Se vor găsi alte metode, o idee mai sofisticate. Interesant de aflat cine și în special de ce l-a executat pe Charles. Pentru că o astfel de informație-bombă, care îngroapă credibilitatea și prestigiul Casei Regale, nu este chiar la îndemâna oricui.

Să fi mișcat în front Charles?

Oricum, asocierea dintre acesta și România pare a fi acum mult mai naturală. Omul e de-al nostru, din popor. Din poporul privilegiat, vreau să zic.

Adrian Onciu