1 min read

S-a strâns cotizația

Pe scurt, Joe Biden e un soi de Nuțu Cămătaru care strânge taxa de protecție de la fraierii din jurul blocului (NATO). Și le promite să-i apere de măcelarul Putin.

Adevărul e că americanii excelează la pus în scenă spectacole de sunet și lumini menite să-ți ia ochii. Se pricep, sunt foarte buni.

Un astfel de show a fost la summit-ul NATO. Bătrânul panglicar Joe și-a etalat mușchii (secondat de Boris), a strâns mâini, a bătut palma inclusiv cu ”lideri” ca Iohannis și a transmis mesajul: ”Nu vă fie frică, marcați banu’ pe loc și va fi bine. Îi batem pe ruși de le sună apa-n cap”.

Bineînțeles, nimeni nu a putut explica foarte clar care ar fi pericolul concret. De ce ar fi Putin într-atât de sărit de pe fix (ca să nu spunem sinucigaș) încât să atace o țară NATO. Toți au trebuit să ia de bun mesajul Pentagonului: bătăușul măcelar va intra cu tancurile în Europa, indubitabil, și va distruge rapid orice țară lipsită de protecția lui Nuțu Cămătaru.

Fraierii de serviciu au aplaudat și au tropăit satisfăcuți. Vreo 300.000 de americani și aliați vor fi parașutați în Europa ca să țină piept iminentei invazii a barbarilor. Bineînțeles, nu cu mâinile goale. Îi vom dota pe aliați cu avioane, elicoptere, rachete de ultimă generație. Plătite cu banii jos de fraierii de serviciu din Vest și din Est.

În fond, dacă Scholz a dat tonul și a promis că taxa de protecție va fi de minim 50 de miliarde de euro pe an, unul ca Iohannis ce era să facă? Să rămână ultimul fraier? Să cotizeze mai puțin chiar și decât bulgarii?

Va trebui să scoatem și noi din buzunare măcar 2-3 miliarde de euro anual. Ca să fie fericit Nuțu Cămătaru. Vreți să-l supărăm pe Nuțu? Imediat ne lasă pe mâinile măcelarului.

Adrian Onciu