2 min read

Care naționalizare?

Nu trebuie să fii mare expert. Îți sare în ochi insistența cu care unii se străduie să colapseze economia Europei. Și nu oricum, ci scurt. În doi timpi și trei mișcări.

În timp ce marioneta Scholz livrează armament în Ucraina, amicul Zelensky îi mulțumește încercând să închidă (de tot) robinetul cu gaz rusesc. Eroul de la Kiev se opune predării de către Canada a unei turbine destinată conductei Nordstream 1, întrucât gestul ”ar încălca sancțiunile împotriva Rusiei”.

Zelensky se face că nu pricepe un lucru elementar: dacă economia Europei se duce în picaj, Ucraina nu va mai primi un sfanț. Nici armament, nici bani de reconstrucție. Iar economia Europei nu poate funcționa fără economia Germaniei, dependentă momentan de gazul rusesc.

Potrivit agenției de știri americane Bloomberg, închiderea robinetului de gaz către Germania va determina un şoc ”comparabil cu colapsul simultan, în 2008, al băncii Lehman Brothers şi cu declanşarea pandemiei de coronavirus”. Însă marioneta Zelensky și partenerul său de afaceri Joe Biden par a fi prea puțin interesați de Europa. De soarta cetățenilor europeni. Ei au altă agendă, legată de Ordinea Mondială Liberală.

Politicienii europeni (aka ”marionetele lui Biden”) sunt pe deplin conștienți că vom avea o iarnă cumplită. Tocmai de aceea, Franța va răscumpăra acțiunile pe care nu le deține la compania Electricite de France (EDF), cel mai mare producător de energie nucleară din lume. Un soi de naționalizare, potrivit Reuters. La fel se întâmplă în Germania, unde statul ar putea cumpăra (de la întreprinzători finlandezi) compania Uniper, desprinsă din EON.

Vă imaginați cum OMV-Petrom va pune interesele statului român înaintea intereselor statului austriac, în cazul unei crize majore? Petrolul și gazele românești vor fi livrate cu prioritate în Austria, dacă va fi nevoie.

Nu-i momentul să vorbim despre o posibilă naționalizare a OMV-Petrom. Pentru că imediat ne trezim pe cap cu atacuri furibunde din partea tonomatelor care funcționează pe benzină (de la OMV). Ca să nu mai amintesc de marionetele triste Iohannis și Ciucă, dedicați sută la sută corporațiilor de peste mări și țări.

”Naționalizare” a devenit un cuvânt tabu în România făcută preș de marile puteri. N-am fost în stare să păstrăm companii-cheie pentru economie (cum au făcut ungurii) și nu mai suntem capabili să le recuperăm.

Pentru simplul fapt că serviciile noastre secrete (bine cuplate cu cele americane) au promovat în politică doar non-valori șantajabile, oameni de paie, fără anvergură, cărora le tremură chiloții pe ei când dau raportul în fața stăpânilor.

Adrian Onciu