1 min read

Sancțiuni și criză

Autoritățile locale din Germania au început să raționalizeze energia, să stingă iluminatul stradal și să închidă piscinele pentru a face față creșterii prețurilor la gaze, ca urmare a deciziei Rusiei de a reduce livrările de energie.

Țara a fost scufundată într-o criză energetică după ce luna trecută Kremlinul a decis reducerea drastică a livrărilor de gaze către Germania, lăsând firmele de utilități să se lupte pentru supraviețuire, potrivit Financial Times.

“Situația este mai mult decât dramatică”, a declarat pentru FT Axel Gedaschko, șeful federației întreprinderilor germane de locuințe. “Pacea socială a Germaniei este în mare pericol”.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a activat luna trecută a doua etapă a planului de urgență al țării, dar a avertizat marți că situația ar putea continua să se deterioreze.

“Trebuie să fim pregătiți pentru ca situația să devină critică”, a spus Habeck.

Cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, Vonovia, a anunțat că va reduce temperatura încălzirii centrale pe gaz a chiriașilor săi la 17 grade între orele 23.00 și 6.00 dimineața.

Autoritățile locale din Lahn-Dill, în apropiere de Frankfurt, au spus că vor începe să întrerupă apa caldă în cele 86 de școli și 60 de săli de sport de la mijlocul lunii septembrie, în timp ce Düsseldorf a închis temporar un important complex de piscine publice.

Adrian Onciu