1 min read

Ursul si tehnica sovietică

N-am putut să înțeleg până acum de ce Rusia luptă cu tehnica sovietică și de se tărăgănează atât confruntarea din Ucraina. Am întrebat cu nedumerire în stânga și-n dreapta, primind tot felul de explicații, unele surprinzător de superficiale, altele de-a dreptul năstrușnice.

Un amic, cu destule cunoștințe în zona militară (inclusiv rusă) mi-a dat o explicație care m-a cam lăsat cu gura căscată. Așadar, spune el, interesul principal al Rusiei nu este cucerirea Ucrainei – care oricum e o formalitate – ci antrenarea armatei într-un conflict real. Armele din perioada sovietică oricum nu mai sunt de actualitate, urmând să fie distruse. Utilizarea lor în teren înseamnă, în realitate, costuri zero pentru statul rus. Singurele intervenții cu echipament modern se fac acolo unde raportul de forțe e aproximativ egal sau în cazul armelor moderne care mai intră pe mâinile ucrainenilor.

Practic, se folosesc de război pentru a-și scoate armata din amorțire. Ceea ce nicio țară nu a făcut până acum. Din punctul de vedere al victimelor, rapoartele reale arată – la nivelul ciocnirilor efective – un număr mai mic de victime decât în Siria. Ceea ce înseamnă că armata se descurcă bine în teren. Sau că se controlează destul de strict raportul de forțe în confruntările directe.

OK, poate că are sens, dar care-i totuși motivul pentru care faci asta? Aici amicul meu îmi spune că Rusia se pregătește pentru mai multe confruntări directe cu vecinii pentru a-și asigura securitatea teritoriului. În clipa de față ni se pare că un război al Rusiei cu un membru al NATO este imposibil datorită „articolului 5” al Tratatului. Aiurea! Rusia nu poate dispărea decât în condițiile în care dispare întreaga lume. Iar un asemenea cataclism este exclus din start. Așadar, mai mult sau mai puțin, un război cu un aliat NATO se va da similar Războiului din Ucraina. Doar că la un alt nivel tehnologic. Însă abilitățile luptei în teren vor fi necesare, iar armata Rusiei va fi pregătită.

Oricum, cineva ar trebui să-i felicite pe cei care au scos ursul din hibernare! Pare că au fost foarte deștepți.

Dan Diaconu