5 min read

Schimbări politice și previziuni militare

Ca si la inceputurile “pandemiei”, multa lume crede orbeste in narativul autoritatilor in ceea ce priveste razboiul din Ucraina. Nu e problema, dupa un an de ostilitati, probabil multa lume isi va fi schimbat parerea, doar ca scena politica s-ar putea sa nu mai arate la fel.

Cineva care semnează cu pseudonimul Togarma de dincolo de Cortina a scris o analiza cu privire la situatia politica si militara din zona de conflict, analiza care poate sa lamureasca oarecum situatia. Analiza trebuie completata cu o informatie interesanta a altor observatori: in lipsa unor victorii militare, narativul de propaganda al Kievului s-a schimbat: nu mai livreaza victorii gen Stafia din Kiev sau bunicuta care otraveste rusi, ci masacre comise de invadatori. Ar fi o modificare a axei razboiului psihologic necesara in lipsa sprijinului militar international.

«În timp ce majoritatea resurselor informaționale sunt concentrate pe rapoartele de pe câmpul de luptă din Ucraina, în culise au loc evenimente care oferă o înțelegere a posibilelor rezultate ale conflictului și sunt lucrări pregătitoare pentru acestea. Pentru Ucraina, conflictul s-a împărțit în cele din urmă în două lumi paralele – informațională și reală, care sunt radical diferite una de cealaltă.

În primul rând, câmpul politic este în curs de curățare, iar dacă inițial au fost atacate forțele pro-ruse care, odată cu începutul conflictului, și-au declarat public dezacordul față de acțiunile Moscovei, acum sunt blocate și alte forțe de opoziție, care ar putea în viitor să pună îndoială acțiunile și deciziile autorităților oficiale. De asemenea, se atacă politicienii activi în presă si cei care au o resursă media uriașă, precum Poroșenko, ale cărui resurse media au fost blocate în urmă cu câteva zile, deși nici el, nici presa sa nu s-au remarcat în vreun fel în agenda pro-rusă. În plus, ei chiar se abțin să-l critice pe Zelensky încă de la începutul conflictului, dar ei au fost principalii oponenți ai lui Zelensky înainte de conflict și așa vor fi și în viitor.

În al doilea rând, există o sondare cu privire la întrebarea „cine este de vină?”, autoritățile de la Kiev caută puncte de sprijin asupra cărora vor trebui să transfere cea mai mare parte a vinei după ce au luat decizii dureroase pentru societate și stat.

Primele la rând sunt fostele autorități responsabile de Minsk-2 și forțele politice care erau hotărâte să dezamorseze relațiile cu Federația Rusă înainte de conflict.
Pe al doilea rând sunt țările occidentale, care nu au acordat asistența pe care se baza Kievul.

Se deschid două coridoare pentru spațiul de informare:
1. Primii au adus procesul de negociere în pozițiile dezavantajoase ale Minsk-2, au jefuit armata și au pus Ucraina înaintea unui război inevitabil, iar partidele de opoziție au sabotat acțiunile Kievului oficial în ultimii doi ani.
2. Occidentul a abandonat Kievul și nu a ajutat așa cum ar trebui, de aici rezultatele corespunzătoare pe câmpul de luptă și concesiile dureroase forțate ale Kievului.

Toate acestea se fac ca parte a pregătirii spațiului pentru viitoarele manevre pe terenul interior. Pentru a lua decizii care vor fi nepopulare în rândul societății și vor diferi radical de ecranul informațional care s-a construit pe parcursul întregului conflict, trebuie pregătite cu grijă două domenii din care să se declanșeze atacuri la Kievul oficial: spațiul media și spațiul politic.

După căderea ecranului de informații, ratingul lui Zelensky va scădea aproape cu aceeași forță cu care s-a ridicat odată cu izbucnirea ostilităților. Resursele informaționale de opoziție și resursele necontrolate de autorități, care acum funcționează în același cadru informațional cu biroul președintelui, după semnarea de către Kiev a oricăror documente nefavorabile Ucrainei, vor începe să bată Kievul oficial fără greșeală și vina ei pentru consecințe, iar forțele de opoziție vor începe o luptă pentru putere, dând încă vina pe actualele autorități pentru dezastru. Și acum Kievul lucrează pe teren în avans pentru a încerca să evite aceste lovituri sau măcar să le reducă puterea pentru a-și menține controlul cât mai mult posibil, și măcar pentru a-și asigura securitatea fizică, ceea ce va fi o mare problemă.

Am spus deja că bătălia pentru Donbass va fi bătălia decisivă a întregului conflict, care va determina rezultatul real al întregului caz ucrainean, dar cel mai important, va determina cine va avea ce cărți în mână înainte de cea mai mare distribuție a acestui joc geopolitic.

Forțele Armate ale Federației Ruse vor încerca să implementeze rapid planul de încercuire și distrugere în continuare a Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, iar capturarea unui număr mare de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei va fi un aspect important – aceasta va fi o lovitură puternică pentru componenta morală a Forțelor Armate ale Ucrainei și a societății, nu va mai fi posibilă ascunderea reală a situației în fața publicului prin nicio metodă de informare.

Distrugerea Grupului de Est este în esență demilitarizarea personalului Forțelor Armate ale Ucrainei, am observat deja de multe ori că cele mai pregătite unități de luptă și o cantitate imensă de echipamente sunt concentrate în Est. După finalizarea acestei sarcini, deplasarea Forțelor Armate RF în adâncurile Ucrainei Centrale și capturarea Sudului Ucrainei va fi o chestiune de timp.

Deși, judecând după informațiile primite, sarcina din Sud va fi rezolvată în paralel cu sarcina din Donbass, cel puțin bătăliile pentru regiunea Mykolaiv vor continua cu intensitate mare în paralel cu bătăliile pentru Donbass. Capturarea Sudului de către Forțele Armate ale Federației Ruse conferă Moscovei una dintre principalele cărți de negociere, pe care Kremlinul a exprimat-o deja de multe ori: „nu sunteți de acord cu condițiile – pierdeți sudul țării”. Mai mult, trebuie menționat că este foarte posibil ca, după capturarea Sudului, punctele cererilor Moscovei să crească, iar Ucraina Centrală să fie sub amenințarea pierderii.

Pretențiile Moscovei nu s-au schimbat: demilitarizare, denazificare, Crimeea, LDNR și statut neutru. Ultimul punct a fost deja rezolvat practic și a fost deja rezolvat de câteva săptămâni, rămâne de confirmat pe hârtie. Crimeea și LDNR vor fi decise după bătălia pentru Donbass. În ceea ce privește demilitarizarea și denazificarea, în opinia noastră, primul punct se rezolvă prin distrugerea infrastructurii militare și semi-militare în fiecare zi, iar distrugerea Grupului de Est va însemna în esență distrugerea potențialului de luptă al personalului Armatei. Forțele Ucrainei.

După rezolvarea acestor probleme, restabilirea potențialului militar al Ucrainei va dura zeci de ani și va necesita zeci, dacă nu sute de miliarde de dolari, iar în condițiile economiei și infrastructurii civile distruse, nimeni nu va face pur și simplu acest lucru, mai ales având în vedere statutul neutru al țării și noile garanții de securitate non-bloc pe care le cere Kievul.

Cât despre denazificare, aceasta este o cerință destul de abstractă care ar trebui rezolvată prin propagandă, legislație internă și necesită mulți ani, nu credem că în această listă de revendicări ale Moscovei este fundamentală, este mai degrabă un element al luptei ideologice.

În ceea ce privește actualele autorități ucrainene, este extrem de important pentru Moscova ca acestea, ca guvern legitim pentru Occident, să semneze acordurile. Orice încercare de schimbare neconstituțională a puterii, chiar și pe plan intern, va duce la ilegitimitatea documentelor semnate și la crearea unui nou punct de sprijin pentru Occident.»

sursa: Răzvan Bibire, contrasens.ro