2 min read

Satan versus vorbe

Trebuie să pornim de la o realitate incontestabilă. Rușii dețin supremația în materie de rachete hipersonice. În răstimp de câteva minute, teoretic ar putea să radă de pe suprafața pământului țări întregi. Americanii și aliații au admis că nu au antidot. Nu pot intercepta rachete de tip Kinjal sau Sarmat pentru că zboară mult prea repede. În plus, își schimbă traiectoria.

Încercările Pentagonului de a fabrica arme similare sunt, deocamdată, eșecuri sau semi-eșecuri. Ultimul test a arătat un zbor pe distanță mică, de 500 de kilometri, și viteză ”modestă” Mach 5. În schimb racheta Sarmat (RS-28), supranumită Satan 2, poate zbura 10.000 de kilometri, poate transporta cu viteza Mach 20 (25 mii km pe oră) 16 focoase nucleare și are potențialul de a distruge o zonă de mărimea Franței.

De altfel, este cunoscută superioritatea Rusiei și în ce privește construirea motoarelor destinate navelor spațiale.

Umiliți de reușita noului test cu Satan 2, americanii s-au mulțumit să declare că ”era anunțat dinainte” și, în plus, ”nu există motive de îngrijorare”. Desigur, mesajul de îmbărbătare nu are cum să-i scoată din depresie pe ofițerii de rang înalt de la Pentagon. Bazele gen Deveselu sau alte tipuri de scut american sunt complet inutile în cazul unui atac cu hipersonice.

Casa Albă este conștientă și are suficiente motive de îngrijorare. Tocmai de aceea încearcă să se apropie cât poate de tare de granițele inamicului. Ca să aibă o cât de mică șansă de a riposta.

Dacă rușii nu ar fi avut superioritatea amintită, nu trebuie să ne îndoim că altfel s-ar fi desfășurat ostilitățile pe frontul din Ucraina. Chiar și așa, escaladarea zi de zi a conflictului are potențialul de a crește riscul folosirii armelor nucleare. După ce purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a scăpat ”perla” legată de furnizarea de MIG-uri Ucrainei (dl. Dîncu, știm ceva?), ulterior a revenit, precizând că era vorba doar despre ”piese de schimb”. O regretabilă eroare de comunicare.

Rusia nu va ezita să atace prima cu hipersonice nucleare, dacă va considera că securitatea țării este pusă în pericol. Iar NATO pare să facă tot posibilul să amenințe securitatea Rusiei.

”Există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue”, a susținut șeful diplomației turce, pe bună dreptate. Alexei Polishchuk, un înalt oficial al Ministerului de Externe rus, a completat: ”Operațiunea militară din Ucraina se va încheia în momentul în care NATO va înceta să mai folosească teritoriul ucrainean pentru a amenința Rusia”.

O subliniere importantă: Ucraina nu este stat membru NATO. Nici măcar UE. Așa că nu există vreo obligație legală de implicare cu armament și logistică din partea occidentului. Există doar uriașe interese economice și geopolitice.

După cum arată lucrurile, NATO (aka SUA) va continua să amenințe Rusia mult timp de-acum înainte, cu riscurile majore amintite mai sus.

sursa: Adrian Onciu