4 min read

Rusaliile rusești - urmează escaladarea finală

Uniunea Europeană își mărește considerabil agresivitatea, iar Putin este obligat să răspundă. Altfel riscă să-și piardă credibilitatea sau chiar capul.
Rusaliile rusești - urmează escaladarea finală

Dracul este topit după simbolistică. Mai ales cea cu iz religios.

După Vecerniile SicilieneUtreniile de la Bruges sau Paștile Iugoslav, o altă sărbătoare cu nume pios ar putea intra în manualele de istorie pentru a acoperi un masacru păgân. Ea s-ar putea numi Rusaliile Rusești.

Pe 23 iunie 2024, când lumea ortodoxă prăznuia Pogorârea Sfântului Duh, capitala Crimeii, Sevastopol, a fost atacată de forțele ucrainene cu cinci rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, încărcate cu muniție cu fragmentație.

Patru au fost doborâte de antiaeriana rusă. A cincea a fost doar deviată, iar fragmente din ea au căzut în oraș și pe plajă, în plin sezon estival.

Patru persoane au fost ucise (dintre care doi copii), alte 151 au fost rănite.

În aceeași zi, două atacuri teroriste coordonate au avut loc în orașele Derbent și Mahacikala din Daghestan. Țintele atacatorilor au fost două biserici ortodoxe și două sinagogi.

Teroriștii erau dotați cu arme automate și cocteiluri Molotov.

Au fost ucise 21 de persoane (polițiști, civili, teroriști), iar alte 26 au fost rănite.

Printre cei uciși se afla și preotul Nikolai Kotelnikov, căruia teroriștii i-au tăiat beregata în biserică, sub ochii credincioșilor.

Rachetele ATACMS cu care a fost lovită Crimea erau de proveniență americană.

Mai mult, Moscova susține că ele sunt operate exclusiv de americani, de aceea Washingtonul este principalul responsabil al atacului de pe plaja din Sevastopol.

Atacul din Daghestan a fost asumat de ISIS-K.

Aceeași organizație care a revendicat și atacul de la sala Crocus din Moscova, din 22 martie 2024.

ISIS a apărut de sub pulpana lui Obama și poalele lui Hillary Clinton în vâltoarea Primăverii Arabe, pe care tot cei doi au iscat-o.

Colaborarea tacită dintre Putin și Trump părea să fi lichidat Califatul, însă acesta a reînviat foarte oportun, în mandatul Biden (fost vicepreședinte al lui Obama), odată cu începerea Războiului din Ucraina.

Nu doar că mercenari ISIS au fost văzuți în rândul trupelor ucrainene, dar însăși mașina de propagandă a Kievului folosește tehnici ale terorii islamiste.

Nu a fost nici o mirare, deci, că teroriștii de la sala Crocus au fost găbjiți de ruși când încercau să se refugieze în Ucraina.

Cele două lovituri aplicate Rusiei de Rusalii reprezintă o escaladare militară formidabilă a războiului din Ucraina. Urmată imediat și de o escaladare politică și propagandistică.

Pe 25 iunie, într-o marți (ziua lui Marte), CEDO declară vinovată Rusia de încălcări ale drepturilor omului în... Crimeea. Acolo, unde, cu 48 de ore înainte fuseseră uciși doi copii.

Ca să nu existe nici o îndoială că e vorba de o acțiune concertată, în aceeași zi de 25 iunie, Curtea Penală Internațională emite mandate de arestare împotriva fostului ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pentru șefului Statului Major al Armatei Ruse, generalul Valeri Gherasimov.

Motivul: „pagube colaterale excesive în rândul civililor”.

Pentru a descuraja orice comparație între civilii uciși de Șoigu și Gherasimov și civilii ruși uciși de Rusalii, consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a explicat că victimele de pe plaja din Sevastopol erau „ocupanți civili”.

Și copiii erau ocupanți?

Tot pe 25 iunie, Uniunea Europeană declanșează abrupt negocierile de aderare cu Ucraina, o țară aflată în război, care nu are control deplin asupra propriului teritoriu și a capacităților sale economice. Despre ce fel de negocieri vorbim?

Și din nou pe 25 iunie, UE ajunge la un acord pentru a o păstra pe Ursula von der Leyen, în fruntea Comisiei Europene. În același timp, estona Kaja Kallas, adeptă a confruntării directe cu Rusia, urmează să-i ia locul lui Josep Borrell în funcția-cheie de șef pentru Afaceri Externe și Securitate.

Prin comparație cu războinica KK, Borrell era un pensionar blajin de Cișmigiu.

Condusă de noul tandem de șoimărese ale războiului, Uniunea Europeană își mărește considerabil agresivitatea.

Pe de altă parte, tot mai șubredului Biden și păpușarilor săi le-ar veni mănușă un război, care să ducă la amânarea alegerilor și la păstrarea actualului președinte la Casa Albă până la împăiere.

Mai ales dacă UE este băgată la înaintare. După ce SUA a luptat până la ultimul ucrainean, e gata să lupte și până la ultimul european.

CE NE AȘTEAPTĂ?

După atacurile anterioare asupra Crimeii, după aruncarea în aer a NordStream, după măcelul de la sala Crocus, după moșmondeala rusă pe frontul ucrainean, așteptând zadarnic ca Occidentul să ceară negocieri de pace, cele două șocuri încasate  pe 23 iunie îi pun capac Moscovei.

Toți ochii rușilor și ai cancelariilor occidentale sunt acum pe Putin, așteptând să vadă cum va reacționa. Iar Putin știe foarte bine asta.

Însă liderul de la Kremlin se află pe muchie de cuțit. Dacă nu răspunde pe măsură, poate fi luat de prost și de molâu. Americanii și NATO se vor simți încurajați să supraliciteze. Deja, în doi ani, au ajuns de la coifuri și bocanci la tancuri Abrams, avioane F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune libere să lovească oriunde în inima Rusiei.

Dar și dacă represaliile lui Putin sunt exagerate, ele ar putea da pretext Occidentului să escaladeze și mai mult conflictul.

Or, la fel ca în Occident, și în Rusia există o tabără belicoasă, care vrea revanșa, după capitularea din 1989, și care pare tot mai iritată de ezitările lui Putin.

La televiziunea de la Moscova se vorbește deschis de atacuri nucleare limitate împotriva Europei sau de ștergerea de pe hartă a Poloniei.

Presat din interior și din afară, Putin este obligat să răspundă. Altfel riscă să-și piardă credibilitatea/ Sau chiar capul, retezat de anturajul belicos.

Când va răspunde? Cum? Și mai ales cu ce intensitate?

Nici timp de gândire nu are prea mult.

Se pare că i s-au pregătit surprize noi.

Într-un interviu pentru Philadelphia Inquirer, publicat pe 23 iunie, deci tot de Rusalii, Kirill Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, după ce afirma că negocierile de pace sunt inutile, făcea o declarație foarte interesantă:

„Situația (de pe front) este destul de dificilă. Va rămâne așa pentru cel puțin o lună.”

Ce se așteaptă Budanov să se petreacă peste o lună de zile, atât de puternic încât să schimbe soarta războiului?

Rusaliile Rusești marchează un moment de răscruce. Ar putea fi escaladarea finală. Spre Pace sau spre Armageddon.

Adrian Pătrușcă via ActiveNews