2 min read

Recruţii

De ca și cum n-am avea, zilnic, zeci de știri alarmiste, a trebuit să vină și bomboana de pe colivă: Armata Română caută începând de astăzi cel puțin o mie de militari profesionişti, potrivit Pro TV.

Candidaţii au la dispoziţie o lună şi jumătate să-și depună CV-ul la centrele locale de recrutare.

După selecţie vor fi instruiţi şi în final angajați cu până la 4 mii de lei pe lună, în cazul gradaților.Condiții necesare (dar nu și suficiente): între 18 şi 45 de ani, minim zece clase. Cu alte cuvinte, să știe să citească, să scrie și să găsească Transnistria pe hartă.

E greu de crezut că cei o mie de soldați în plus vor face altceva decât ”transport ajutoare NATO spre Ucraina” pe rutele stabilite. În 2015, ca forță militară, armata României se situa pe locul 57 în lume, cot la cot cu Mozambic, Angola și Camerun. Aveam 73 de mii de profesioniști și vreo 80 de mii de rezerviști (față de 400 de mii de soldați și 6 milioane de rezerviști înainte de 89). De la 3.000 de tancuri și 1.000 de avioane pe vremea lui Ceaușescu, am ajuns la doar 875 de tancuri și 50 de avioane (din care 38 de MIG-uri).

Cu efectivele și dotarea la zi, am putea rezista cel mult unei invazii de triburi amazoniene. Noroc cu NATO, că ne salvează (deocamdată, verbal) de spectrul tot mai amenințător al tăvălugului rusesc.

Vă veți întreba, desigur, la ce bun o mie de soldați în plus. Fie că stau în cazarme sau ajung pe front, nu modifică semnificativ raportul de forțe. În schimb, absolvenții a zece clase ar fi de real folos în cazul unor manifestații de protest. A unor instabilități și răbufniri ale populației, cauzate de sărăcie și criză alimentară.

Comisarul european Kadri Simson tocmai a precizat că UE trebuie să se pregătească în vederea unei întreruperi a livrărilor de gaz rusesc. ”Folosirea schemei propuse de Moscova pentru plata în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană”, a spus Simson, fără să ne explice cum de sancțiunile respective au reușit performanța de a băga mai mulți bani în contul dușmanului.

Problema este că odată ce războiul se va extinde (fie pe noi fronturi din Europa, fie pe străzi, din pricina sărăciei), nu vor exista tranșee convenabile nici măcar pentru cei o mie de recruți chemați la oaste de Pro TV.

sursa: Adrian Onciu