1 min read

Probleme, Gogule?

Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron sunt deciși să coboare milităria din pod.

“Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei. Șefa Comisiei Europene a menționat și domeniile vizate: sănătatea și apărarea. Adică fix cele solicitate la maxim în vremuri de pandemie și război.

Von der Leyen și Macron ar dori ca banii să fie alocați din vârful pixului. Iar când vorbim despre sancțiuni, să dispară votul în unanimitate. Decizia să fie luată doar la Berlin și Paris (bineînțeles, cu binecuvântarea Washington-ului).

Treisprezece ţări din UE (dintre cele mai mici) se opun, deocamdată, declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene. Printre ele, și România. Chiar dacă suntem și acum a 7-a roată la căruță, excluderea din mecanismul de decizie va fi oficială, transparentă, fără loc de comentarii.

Țările dezvoltate, în special Germania și Franța, au tot interesul ca statele mici, oricum irelevante, să nu mai conteze absolut deloc la Bruxelles în deciziile cheie. Să rămână în continuare doar rudele mai sărace (analfabete funcțional) care așteaptă cu înfrigurare ziua de leafă. Și, în același timp, contribuie la bunăstarea stăpânilor, cu piață de desfacere și mână de lucru calificată.

Practic, decizia Ungariei de a folosi dreptul de veto în cazul ultimului pachet de sancțiuni contra Rusiei (ce vizează importul de petrol) i-a scos din sărite pe liderii UE. Dovadă că Ursula von der Leyen se va deplasa de urgență la Budapesta pentru ”negocieri”, în ciuda relației foarte tensionate cu Viktor Orban.

Probabil că Von de Leyen îi va întinde lui Orban un bilet (din partea lui Biden?) cu niște multe zerouri în coadă. Slabe șanse ca premierul Ungariei să cedeze.

În același timp, președintele Macron propune crearea unei noi ”comunități europene” mai mici, paralelă cu UE, la care să poată adera rapid și Zelensky. Eventual una formată doar din Germania, Franța și Ucraina. Cu sediul central la Kiev sau la Washington.

La cum merg treburile în Europa, ori vom asista la convulsii sociale urmate de exit-uri în cascadă, ori vom trece rapid la o dictatură crâncenă.

Sper să nu ne amintim cu nostalgie de abuzurile din ultimii doi ani.

Adrian Onciu