1 min read

Metode de manual

Terorismul islamic (sprijinit, la nevoie, de occident – vezi Siria) are metode de manual pentru a-și atinge scopurile. După cum îi spune și numele, principalul obiectiv este să împrăștie teroarea în rândul populației civile. Și, eventual, să justifice contramăsurile.

Iată că și unii dintre europeni au preluat metodele ISIS și încearcă să le pună în practică. De pildă, un consilier al guvernului de la Kiev a sugerat că ”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc.

Declarația iresponsabilă, inspirată din manualul lui Bin Laden, vine în contextul în care la summit-ul UE din 30-31 mai se va discuta acordul de embargo total asupra petrolului venit din Rusia. Ungaria spune că are nevoie de minim 4 ani și un miliard de dolari (18 miliarde pe termen lung) pentru a face conversia economiei la surse alternative.

Ca să se deblocheze noul pachet de sancțiuni, funcționarii de la Bruxelles au propus un compromis. Unul de-a dreptul hazliu: petrolul rusesc să fie interzis pe mare, dar permis prin conducte.

La fel de comică și în ton cu amenințările teroriste este cererea unui oficial ucrainean ca Germania să sisteze imediat primirea gazelor naturale prin conducta Nordstream 1 (circa 60 de miliarde metri cubi anual).

Desigur, toate declarațiile mai mult sau mai puțin alienate din direcția Kievului trebuie privite cu îngăduință. Ele sunt doar ecoul vocii și talentului lui Joe Biden. Statele Unite își urmează planul cu destul cinism, forțând Europa să renunțe brutal la gazele și petrolul din Rusia, indiferent de consecințe.

O fac în numele democrației. Pentru binele global, în general, și pentru binele american, în mod special.

p.s. Un pseudo-sondaj de opinie al oficiosului ambasadei (Europa Liberă) arată că 96% dintre români nu văd cu ochi buni neutralitatea Rep. Moldova, iar 72% i-ar dori pe moldoveni integrați în NATO. Te doare mintea câți războinici avem pe metrul pătrat.

Adrian Onciu