2 min read

Indisciplinații

Ungaria, ”rebelul” UE în raport cu Rusia, își permite să pună interesul primordial al propriilor cetățeni înaintea intereselor obscure dictate de marioneta Ursula von der Leyen.

Ministrul de externe Peter Szijjarto s-a dus la Moscova să ceară mai mult gaz. Și asta în condițiile în care UE a impus al 7-lea val de sancțiuni și a anunțat o reducere cu 15% a consumului, ”în mod voluntar”. Ca să trecem cu bine peste iarnă.

Gestul probabil că i-a scos din sărite pe funcționarii de la Bruxelles. Însă este unul cât se poate de firesc, după ce trompeta Casei Albe (aka Ursula) a făcut tot posibilul să taie fondurile PNRR pentru Ungaria și să aplice sancțiuni drastice, pe motiv de ”neaplicare a legislației comunitare în materie de protecție a minorităților sexuale”. Legea promovată de Viktor Orban se referă la protecția minorilor față de propaganda LGBT, însă cine mai are timp să explice acest ”amănunt”?

Buna colaborare dintre Ungaria și Rusia (”relația strategică” pomenită de Lavrov) a reușit să-l scoată din pepeni până și pe Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, invitat la Gigi24. ”Sunt foarte curios care este reacția Bruxelles-ului în fața gestului Ungariei. Nu vă supărați, e mult prea mult. O spun și mă uit în cameră: așa ceva e mult prea mult! (…) Nu mă interesează că n-ai avut altă soluție, eu nu sunt pus în situația ta, eu sunt pus în situația de a mă judeca pe mine”, a afirmat Diaconescu.

Bineînțeles, politicianul român se teme că și alte țări ”o să iasă din rând”. Și riscă să fie puse la îndoială înseși principiile ce stau la baza construcției europene: ”Că nu a ieșit numai Ungaria din rând. A ieșit Spania din rând, iese Italia din rând, Grecia. Și vor face aranjamente sfidând practic logica de funcționare, aia profundă, a Uniunii Europene”.

Cristian Diaconescu se întreabă, candid, de ce nu vine Uniunea Europeană să exploateze gazul din Marea Neagră, apropo de solidaritate. Să-l scoată mai repede și să beneficiem cu toții. România un pic mai mult, că-i proprietară.

Răspunsul e simplu, domnu’ Diaconescu. Piața de energie din Europa nu este dedicată României. Nici măcar pe termen scurt, până la epuizarea rezervelor din Marea Neagră. Aici și-au făcut loc miliardarii din preajma lui Joe Biden. Așa că lăsați demagogia deoparte și spuneți-le oamenilor adevărul: nu marionetele de la Bruxelles au ultimul cuvânt în Europa, ci fix Casa Albă și Deep State-ul american.

Așa că decizia Ungariei de a continua bunele relații cu Rusia pare a fi unica soluție. Și cea mai înțeleaptă, pentru a nu risca să-și sacrifice cetățenii de dragul unor psihopați de peste ocean.

Adrian Onciu