2 min read

Încotro?

E stabilit. Nu putem întoarce mortul de la groapă și nici opri războiul.

Explicația e simplă. Războiul pare a fi cea mai profitabilă afacere. Mult peste ce-a însemnat pandemia.

Dacă în legătură cu noul coronavirus era vorba despre sănătatea noastră (la modul colectiv, nu individual!), acum discutăm despre sănătatea democrației la nivel global. Despre altfel de temeri și angoase.

Cu excepția lui Zelensky, foarte puțini mai cred că rușii vor intra cu tancurile în Europa. A rămas doar supoziția unor noi provocări în Transnistria menite să lărgească frontul spre Republica Moldova.

În rest, situația e confuză. Ni se spune dinspre Pentagon și Casa Albă că Rusia trebuie îngenunchiată. Trebuie slăbită până în punctul în care nu mai poate constitui un pericol pentru vecini. Nu mai poate fi un pol de putere comparabil cu Statele Unite. Desigur, Joe Biden uită să precizeze că asta nu se va întâmpla niciodată, cât timp Moscova va deține un arsenal nuclear impresionant.

Dincolo de retorica propagandistică, rămân realitățile imediate: inflația galopantă, criza economică, scăderea abruptă a nivelului de trai. Dacă Statele Unite își permit ”luxul” de a participa intens la război (cu profitul din gaze și armament), pentru Europa conflictul seamănă cu o sinucidere asistată.

Din nefericire, noi, europenii, nu avem de ales. Suntem prizonierii Americii. Mai precis, ai unor politicieni-marionetă, aflați la cheremul Casei Albe. Nu putem decât să sprijinim politica războinică a lui Biden, având în minte trei motivații principale: 1) obligațiile ce decurg din parteneriatul strategic și apartenența la NATO; 2) sentimentul de empatie față de poporul ucrainean și 3) sentimentul de frică, de teamă că rușii vor năvăli (și) peste noi. Aceste false motivații (cu excepția primeia) sunt puternic întreținute de mass-media.

Ce putem face? Momentan, mai nimic în afară de a expune adevărul. Puține locuri de pe glob au rămas ferite de nebunia care a cuprins planeta de vreo doi ani. Cu alte cuvinte, fugi de dracu’ și dai de tac-su.

Iată cum explică situația la zi postul CNN, principala trompetă a Deep State-ului american: ”În decursul a doar câteva zile, o nouă realitate s-a abătut asupra Washingtonului, Europei, Kievului și Moscovei. Războiul se transformă acum într-o confruntare lungă și cruntă care va provoca probabil mii de noi victime și costuri de zeci de miliarde de dolari. (…) Realitatea alarmantă este că încă nu există nicio cale diplomatică pentru terminarea războiului. Occidentul a trimis un șuvoi de arme, muniție și ajutoare în Ucraina, dar statele din Vest nu pot opri un război care a provocat un șoc politic, militar și economic periculos și dureros care se va propaga în toată lumea pentru multe luni de acum încolo. Numai Putin poate opri războiul.”

Cinic, nu-i așa? Doar Putin poate opri războiul. Noi, nu. În niciun caz! Avem de trimis arme, avem de atins niște obiective strategice.

De ce am distruge jucăria tocmai acum, când a început să ne placă atât de tare jocul de-a moartea?

sursa: Adrian Onciu