2 min read

Escaladare cu temeri

Cascadorii râsului cu șeful CIA, William Burns: ”Ştiu că preşedintele Joe Biden este profund îngrijorat de riscul unui al Treilea Război Mondial şi face totul pentru a evita să ajungă la punctul în care un conflict nuclear devine posibil”.

Biden tocmai a anunțat, ieri, echipamente militare de încă 800 de milioane de dolari (dintr-un total de 2,5 miliarde). Probabil facturate, că nu-i stilul lui Joe să facă donații: 11 elicoptere Mi-17 (provenite din Afganistan), 18 obuziere de 155 de mm cu 40.000 de proiectile, radare contra artileriei, 200 de transportoare blindate și 300 de drone sinucigașe Switchblade.

Este pentru prima dată când SUA trimite obuziere și elicoptere în Ucraina. Desigur, vorbim doar despre partea vizibilă a tranzacției. Biden are în vârful pixului posibilitatea de a livra aproape orice tip de armament. Soldații ucraineni vor urma un ”antrenament suplimentar” (poate în cantonament la Săftica?!) pentru a se deprinde cu noile arme.

Așadar, se vede de la distanță profunda îngrijorare a lui Biden. În realitate șeful de la Casa Albă a făcut totul pentru escaladarea (și implicit prelungirea) conflictului. Și continuă în aceeași direcție.

Inclusiv prin presiunile asupra Finlandei și Suediei (două state până acum neutre) de a se alătura NATO. Nu, n-o să găsiți nimic în mass-media despre respectivele presiuni. Dar ca să intri într-un club, cineva trebuie să te primească. Iar NATO o face cu brațele deschise. Așa cum a lăsat de înțeles și în cazul Ucrainei, de-a dreptul iresponsabil, înainte de izbucnirea războiului.

Altfel, americanii sunt foarte contrariați că nu toți aliații au plecat în pelerinaj la Kiev: ”Rămâne un mister de ce nici președintele Iohannis, nici premierul Ciucă nu au mers la Kiev pentru a vedea cu ochii lor dezastrul, a-și exprima solidaritarea cu poporul ucrainean și președintele Zelenski, a condamna apăsat crimele comise de armata rusă și Vladimir Putin”, punctează Radio Europa Liberă (gazeta de perete a Ambasadei SUA). De altfel, politologul Tismăneanu a fost și mai tranșant: ”A te duce la Kiev este o obligație civică si morală”. Ați omis obligația patriotică, domnu’ Tismăneanu.

Până și Joe Biden, cu jumătate de gură, și-a exprimat intenția de a merge în pelerinaj dacă mai găsește bilete de tren. Asta până l-au tras de mânecă agenții Secret Service, să-i spună că deocamdată, oricât s-ar strădui, nu pot fi mai rapizi decât rachetele hipersonice Kinjal.

p.s. Noroc cu Elon Musk, altfel nu aflam că libertatea de exprimare de pe Twitter ține de hachițele prinţului saudit Al Waleed Bin Talal Al Saud, unul dintre principalii acţionari ai rețelei sociale. Tot e bine că Twitter încă n-a ajuns pe mâna ISIS. Deși, la câtă cenzură avem în ultima vreme, n-ar fi vreo diferență cu ISIS la butoane.

sursa: Adrian Onciu