7 min read

Despre 15-16 Iunie 2022 și despre certificatul de naștere a lumii multipolare

Astăzi (16 iunie), cei trei crai de la apus – Macron, Scholz și Draghi – și cu Ioha – pajul, patru, merg să ceară o pace grabnică în Ucraina, atât de necesară vestului. Mai mult ca sigur că dacă nu îl vor convinge pe „SuperZdrele”, îi vor suci mâna la spate, îi vor aminti de misterioasele volatilizări de miliarde de dolari, de vânzările de arme primite ca ajutor aproape peste tot prin lume… îi vor povesti cât de repede poate ajunge de la Eroul Z curajos și dârz la zEroul corupt și traficant de arme. Vom vedea dacă aceste argumente vor fi suficiente în fața încurajărilor primite din partea reprezentanților sistemului militar-industrial american și englez, cei care abia încep să respire și să-și revină după o lungă foame făcută în cei patru ani de mandat ai lui Trump.

Căci cu excepția complexului militar-industrial toată lumea pierde. Toată lumea occidentală, aia „Civilizată” și „Democrată”, lumea „Corect politică”. De fapt, așa cum vă spun de vreo două luni încoace, vestul a pierdut deja războiul, și asta indiferent de soarta protagoniștilor de pe front.

Declarațiile de ieri ale lui Xi Jinping care au anunțat că țara sa, China, va fi alături de Rusia în orice problemă legată de suveranitatea și securitatea acesteia este de fapt Certificatul de Naștere a noii alianțe China-Rusia, cei doi președinți anunțând de fapt apariția în lume a unui nou pol de putere economico-militară.

Țineți minte 15 Iunie 2022! E data nașterii Lumii Multipolare.

Iar 16 Iunie 2022 poate fi data în care s-a pecetluit soarta dramatică a vestului și rapida sa decădere… în cazul în care zEroul nu va accepta „sfaturile” mai marilor europeni. Dar în același timp, prezența grăbită a celor 3+1 la Kiev semnifică recunoașterea și importanța celor negociate în ultimele luni și parafate ieri de Putin și Xi Jimping. Dar mai arată și faptul că până și globaliștii pe stil vechi din „lumea civilizată” s-au împărțit în două: Marcron, Schulz și Draghi, secundați de Iohannis – globaliștii „raționali” și adepți ai păcii – pe de o parte, și Biden, Johnson și Trudeau, secundați de polonezul Duda – globaliștii „duri” și adepți ai războiului. Fiecare tabără caută în felul său soluții la impasul și criza Globalizării aduse de războiul din Ucrainian . Dar…

Supremația vestului tocmai a intrat în faza de apus. Și asta orice ar face actorii mai sus amintiți. Bineînțeles, acest fapt nu este efectul unor declarații politice… nici măcar nu este cauzat de războiul din Ucraina și cu efectul său direct – tăierea surselor de energie ale vestului Europei. Ba nu este nici măcar efectul măsurilor economice aberante din perioada plandemică ce au dus la explozia inflației din acest an.

Decăderea lumii vestice este efectul unui lung lanț de decizii dezastruoase, autodistructive ce vor fi cu siguranță tema de studiu a generații de istorici, politologi și economiști, subiectul a sute de lucrări de specialitate. Dacă îmi cereți să numesc imediat două cauze ce au dus și vor duce cu siguranță la decăderea vestului aș lua aminti principalele: una din domeniul economic și una din domeniul, culmea, cultural.

Începutul sfârșitului supremației vestului din punct de vedere economic a început de acum 40 de ani. Din momentul hotărârii de a externaliza producția și apoi proiectarea bunurilor de larg consum. Acest reflex colonialist, natural lumii vestice, avea să-i fie fatal, căci acum puternicii și deștepții lumii nu pot avea nici măcar un chilot în cur dacă acesta nu vine din est. Nu mai vorbim de cipuri, computere, telefoane, televizoare de indiferent ce marcă „vestică” – toate sunt produse în est. Transferul de tehnologie și de know-how au dat în timp o putere fenomenală „coloniilor” producătoare și puternic indistrualizate.

Între timp, vestului i-a mers bine, iar nouă celor din estul vestului ni se povestea că pentru a ne merge și nouă bine trebuie să ne dezindustrializăm, să avem o economie bazată pe servicii, nu pe producție… vă aduceți aminte, voi cei ce aveți amintiri din anii ’90, nu-i așa? Și am făcut-o… am devenit și noi occidentali din acest punct de vedere.
Această cedare a producției și a mijloacelor de producție a dus la ce vedem azi: occidentul e în pragul dezastrului economic, ba chiar și a unei crize alimentare pe care occidentalii nu au idee cum s-o managerieze. De aici îndemnul la „cumpătare”, la scăderea consumului de produse și resurse… de aici criza! De la dependența noastră totală față de est și de la produsele evite de acolo. Nu de la război… nu de la Putin sau de la covid!

A doua cauză a decăderii vestului este renunțarea la identitatea sa culturală și la adoptarea și promovarea culturii nimicului. De fapt întregul concept de „pax-americana” s-a bazat pe … nimic. Pe nimicul ca mod de a gândi și stil de a trăi. Singurul lucru care contează în lunea occidentală este consumul, „motorul” „dezvoltării” sale. În rest tot, absolut tot, trebuie și trebuia șters, anihilat, destructurat: tradiții, credințe, cultură… și pentru că tot trebuia să capete un nume la paroxismul dinaintea căderii acestea s-au numit „Cancel Culture” și „Build Back Better”… doar că între timp a început să moară consumul, idolul civilizației occidentale, consum care este condiționat de producția și de resursele din est.

De aceea sunt azi la Kiev cei trei crai și pajul patru! Pentru a încerca să frâneze căderea inexorabilă a lumii occidentale prin oprirea războiului care taie și mai mult avântul consumerist al vestului. Căci cei trei au înțeles că indiferent câte patente industriale și tehnologice ai, indiferent câte inovații și brevete ai, dacă bunurile desenate de vest sunt produse în est și exportate de acolo și se alimentează cu energie făcută cu resurse venite din est… degeaba! Cei trei încearcă prin oprirea grabnică a războiului să evite dărâmarea iluziei supremației vestului ca un castel de cărți de joc. O iluzie ce oricum nu va mai supraviețui mult, dar care trebuie menținută în viață măcar… pe durata mandatelor lor!

De ce nu joacă SUA în aceeași dramă? Pentru că li se pare că ei sunt departe și salvați de simpla poziționare geografică. În realitate SUA azi sunt după chipul și asemănarea Președintelui ei: o putere anchilozată și senilizată, care dă mâna cu fantomele și iluziile de mărire din trecut, refuzând să accepte realitatea prezentului, așa cum par să o facă europenii. De fapt ei, promotorii externalizării producției și culturii nimicului, sunt cu un pas în fața Europei. Spre dezastru… Căci nici Bezos și nici Zuckenberg, ba nici măcar Bill sau Melinda, … sau Joe nu vor avea ce chiloți purta, nici cu ce tefoane telefona, computere să computeze sau cipuri să asambleze dacă estul ar impune o blocadă generalizată, așa cum mascat o face deja prin îngreunarea transportului maritim și prin bizara închidere a marilor orașe din China sub pretextul de „0 Covid”, orașe care toate sunt mari producătoare de bunuri consumate de vest. Iar reindustrializarea și reprofesionalizarea cetățenilor vestului va dura ani, dacă nu zeci de ani! Până atunci, dependența vestului și mai ales a Americii față de „estul necivilizat” dar producător de bunuri va fi constantă… dacă nu cumva va crește pe fondul obișnuinței occidentalului cu creșterea constantă a consumului.

Acum ne dăm seama că cei 2500 km de front (militar) din Ucraina reprezintă de fapt o fracție infimă a liniei frontului real (economic și cultural) dintre cele două lumi, dintre cele „Două planete” a căror confruntare abia a început.

Da, suntem la un moment istoric crucial… și trăim vremuri interesante, mult prea interesante!

Și dacă este să revenim la actualitate trebuie să remarcăm faptul că „pajul” celor trei, Iohannis pare a fi făcut o alegere rațională, fiind pajul celor ce militează pentru pace în Ucraina și nu pajul apostolilor războiului, precum polonezii.

Cred că e a doua oară când spun ceva bun despre Iohannis, dar echipa de la Ministerul Afacerilor Externe pare a fi luat o decizie corectă și curajoasă, distanțându-se de americani și urmând linia pacifistă a „vechii Europe”.

Acum, aflându-ne la căpătâiul Globalismului de rit vechi, trebuie, suntem obligați să fim neproști!

#FițiNeProști!

Post script: citind unele din comentariile dvs. la postările mele pe această temă am văzut că se face adesea o confuzie între „moartea globalizării” și o întoarcere la Normalitate, la o lume liberă, bă chiar tradițională, o lume lipsită de controlul statului prin intermediul Ai (inteligenței artificiale) și fără obligația acceptării unor tratamente impuse… De fapt locurile nu sunt deloc sinonime.

„Moartea Globalizării” nu înseamnă decât sfârșitul dominației occidentale asupra lumii și a controlului militar discreționar exercitat în lume de americani în ultimii 30 de ani. Atât, nimic mai mult!

În rest toate celelalte: controlul populației, implementarea AI, suprimarea libertăților personale cetățenești – toate vor fi folosite într-o măsură aproape egală de fiecare dintre noii poli de putere. Diferența va fi doar că acest control nu va mai fi unic și nu va fi în vest – așa cum se dorea la Washington – ci va fi exercitat în mai multe centre de putere ce vor avea interese și jocuri diferite. De fapt, nu știu, dar cred sincer că toată această accelerare a nașterii multipolarismului a avut ca și catalizator tocmai încercarea vestului de a instaura o unică și centralizată putere de supraveghere și control a lumii, o singură Inteligență Artificială diriguitoare, fapt inacceptabil atât pentru chinezi cât și pentru ruși… indieni, brazilieni, africani și chiar pentru lumea arabă (să nu uităm că și Algeria, da Algeria, aia care a fost colonia Franței! – tocmai a semnat un parteneriat militar cu… Rusia).

Sunt aceste țări care vor forma noul pol de putere mondială mai „naționaliste” și „suveraniste”? Cu siguranță DA! Dar nu sunt nicidecum democrate și adepte ale libertăților cetățenești.

Așa cum v-am am mai spus, în următorii 10 ani cred că vom trece printr-o accentuată diminuare a drepturilor și libertăților personale, abia după această perioadă neagră, ca urmare a competiției și rivalității ideologice dintre cei doi sau trei poli de putere, cetățenilor li se vor da mai multe drepturi, mai multe libertăți. Și cred că sunt optimist în aprecierile mele…

Ar mai fi multe de spus, dar v-am spus deja prea multe pentru o singură postare.
Să ținem aproape și să ne țină Dumnezeu întregi la suflet, minte și trup în perioada care va veni.

Până atunci, să fim neproști și să luptăm pentru fiecare drept în parte! Căci odată pierdut… va dura mult până îl vom redobândi, dacă îl vom redobândi vreodată!

#NuVăTemeți!

#FițiDemni!

Dan Chitic