2 min read

De pe front

Boris Johnson pretinde că NATO poate trimite orice tip de armament în Ucraina, în orice cantitate: ”Occidentul nu are nevoie să facă niciun fel de concesii, în pofida ameninţării nucleare”. Un oficial britanic l-a completat pe premier, afirmând că de fapt nu NATO înarmează Ucraina, ci comunitatea internațională. ”Cred că Putin are mult spaţiu, are multă marjă de manevră”, a completat Johnson, dând de înțeles că rușii s-ar putea retrage oricând cu o ”victorie”. Chiar dacă Putin nu-și atinge obiectivele. Pe de altă parte, Arestovich, consilierul lui Zelensky, ne-a prevenit că războiul ar putea dura cel puțin până la finalul anului. Așa că șansele ca Ucraina să fie dezarmată, cum vrea Kremlinul, tind către zero.

Germania va livra armament greu Ucrainei. E vorba despre 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard, a anunțat Ministerul German al Apărării. O mișcare care indică o schimbare majoră, contrară politicii de decenii a Germaniei de a nu furniza arme letale în zone de conflict. Cancelarul Scholz nu a putut înclina balanța în coaliția de guvernare, unde pacifiștii sunt minoritari în raport cu marionetele.

Ciucă și Ciolacu, secondați de ”analistul” Iulian Chifu, au fost pe așa-zisul front de la Kiev, unde s-au întâlnit cu Zelensky. Singurul lucru demn de reținut e că nu au purtat căști de protecție și veste antiglonț. Doar blugi și veste simple, de oraș. Cîțu nu a apărut la braț cu Ciucă, va ajunge pe front abia astăzi, după cum ne asigură Rareș Bogdan. Pe măsură ce războiul va continua, va fi suficient timp să participe la pelerinaj toată clasa politică din România. Inclusiv Iohannis, într-un week-end cu vreme proastă pentru golf.

Premierul Bulgariei Kiril Petkov (om de afaceri format in SUA) le cere cetățenilor să doneze Ucrainei salariul lor pe o lună. Așa populism mai rar vezi chiar și în Balcani. Rusia a închis robinetul de gaze spre Bulgaria și Polonia, din pricina refuzului celor două state de plăti în ruble. Însă Germania se va conforma. E puțin probabil că supușii lui Olaf Scholz se vor încălzi, la iarnă, cu steagurile pe care le afișează la pozele de profil. O consecință imediată este că prețul gazelor a crescut brusc cu un sfert după anunțul Gazprom. În ritmul ăsta GNL-ul va deveni accesibil. Vom răsufla ușurați când vom avea ”gaze ieftine” de la Joe Biden. De subliniat că Ungaria va primi în continuare marfa prin conducta care trece prin Bulgaria.

Ursula von der Leyen: ”Anunțul făcut de Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaze către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj. Acest lucru este nejustificat și inacceptabil.” Cascadorii râsului, ce să mai vorbim. Accetabile sunt doar sancțiunile nemaivăzute. Răspunsul coordonat al UE, anunțat de Ursula, echivalează cu achiziția de GNL la comun, similar achiziției de vaccinuri. Știm cum a fost cu Pfizer. Doar că în cazul gazelor vorbim despre sume mult, mult mai mari. Așadar, rămâne să vedem dacă din PNNR-ul lui Cîțu vor mai rămâne bani și de altceva în afară de suportarea impactului devastator al crizei (printre altele, prin compesarea parțială a prețului la gaze).

p.s. Încă o ipoteză. Mișcarea lui Musk ar fi venit la timp pentru ca lumea să nu migreze în masă spre noua rețea Truth Social, a lui Trump?

sursa: Adrian Onciu