1 min read

De ce ucrainienii nu cer ajutoare umanitare?

Nu luați asta drept o probă de cinism. Văd doar că guvernanții de la Kyiv cer un singur lucru: arme, mereu mai multe arme. Nu medicamente, nu echipament medical, sânge sau altele de acest gen. Văd doar fotografii cu ruși morți și câini care se înfruptă din cadavrele lor, mormane de tancuri și echipament militar rusesc, lăsat pe câmpii de invadatori, dar nicio fotografie dintr-un spital ucrainean care ar trebui să fie ”înecat” de răniți, ceva de genul spitalelor noastre în valurile de covid. Chiar și în fotografia aia de la Mariopol era o singură pacientă, plimbată pe o targă printre cărămizi. Se spunea că rușii măcelăresc tot ce mișcă. Că străzile sunt pline de sângele nevinovaților. Și cu toate astea Kyivul n-are probleme cu răniții, militari și civili, nu are nevoie de nimic. Le-am donat noi, din sărăcia noastră, 11 ambulanțe. Ne-or fi mulțumit, sau nu, nici nu contează. Dar când ai un aparat de propagandă atât de performant precum cel al Ucrainei, cu spitalele debordate de răniți începi, dacă ai ceva de demonstrat. Nu vi se pare stranie această abordare?

Nu contest ce a fost la Mariopol, dar nici acolo nu au folosit tema asta. De ce? Ăia erau ruși în covârșitoarea lor majoritate? Acolo erau cei din ”Azov”? Au cerut ajutorul vecinilor? De exemplu, ajutorul nostru. E vreun rănit ucrainean transferat în România, din lipsa paturilor în spitale și a personalului medical?

Întreb și din alt motiv: suntem lângă ei. Și în caz de Doamne-Doamne spitalele noastre vor fi rapid saturate. Și ce vom face? Iar îi aruncăm în stradă pe bolnavi, și răniții le iau locul? Ne-am făcut rezerve de sânge, de medicamente, de echipament medical? Sau ne rugăm de ruși să dea mai blând cu bombardeaua?

Asta nu e temă de discuție de interes public? E mai importantă analiza liftingurilor pe care și le-a făcut Putin? Sărmani rătăciți!