1 min read

Curat murdar

Germania, Italia, Austria, Olanda și Danemarca intenționează să compenseze lipsa gazului rusesc prin repunerea în funcțiune a unor centrale pe cărbune. Cel mai murdar combustibil. Greta Thunberg trebuie să fie în delir, mă gândesc.

La fel și președintele Biden, care speră că nu cărbunele va înlocui gazele rusești, ci GNL-ul și minicentralele nucleare, ambele provenite din Statele Unite.

Desigur, nimeni nu se întreabă de ce China, primul dușman al Americii potrivit Pentagonului, primește marea oportunitate de a livra către Occident panouri solare și mori de vânt. Cu alte cuvinte, de ce ar fi de preferat dependența față de China, în locul dependenței față de Rusia.

În linie perfectă cu politica de la Casa Albă, șefa Comisiei Europene a luat foc când a auzit de cărbune. ”Trebuie să ne asigurăm că folosim această criză pentru a merge înainte şi nu pentru a ne întoarce la combustibilii fosili murdari”, a declarat Ursula von der Leyen, citată de Financial Times.

Von der Leyen a atras, de asemenea, atenţia asupra necesităţii ”investiţiilor masive în energie regenerabilă”. Desigur, dacă mai rămân bani. Pentru că UE se pregătește să pompeze miliardele de euro cerute de Zelensky (și de Casa Albă).

La rândul său, Joe Biden aproape că și-a revenit după accidentul de bicicletă, deși în sondajele de opinie stă mult mai rău chiar și decât Kim Jong Un. ”Draga mea mamă obișnuia să aibă o expresie: din tot ceea ce este prost, ceva bun se va întâmpla dacă insiști. Avem șansa de a face o întoarcere fundamentală către energie regenerabilă, vehicule electrice și nu doar vehicule electrice, ci tot ce are legătură cu fenomenul”, a spus Biden, undeva pe plajă, în fața reporterilor.

Momentan situația se prezintă în felul următor: centralele pe cărbune vor reveni în forță într-o bună parte din Europa, pe măsură ce rușii închid robinetul de gaz. Așadar, ceva bun se întâmplă, dar nu în sensul dorit de Biden.

Și nu în casele oamenilor obișnuiți.

p.s. Interesant de urmărit ce au primit la schimb marile familii de petroliști (Exxon, Chevron) pentru a marșa la proiectele Green Deal. Sau poate au făcut-o în scop ideologic și partea financiară nu mai contează?

Adrian Onciu