2 min read

Bucha (2)

”Masacrul de la Bucea” are, cum era de așteptat, rolul de a anula înțelegerile convenite la tratativele din Turcia și după. Pus în scenă în grabă, cu multe scăpări de ”regie”, a trebuit să fie corectat pe parcurs cu alte ”masacre”, și s-a transformat într-o colecție de clișee despre ”rusul barbar, care ucide tot ce mișcă, din plăcere”. Ceva îmi spune că ”demonizarea” are și alt scop: să acopere isprăvile armatei și unităților Gărzii Naționale(a se citi Azov, în primul rând) în zonele de unde au fost scoase de armata rusă. Știrea despre soldații ruși uciși, după ce au fost luați prizonieri, verificată de NYTimes(culmea!) a trecut neobservată, într-o mare de ”dovezi de cruzime” ale rușilor.

Ce nu a remarcat nimeni este existența unui soi de acord tacit al rușilor cu ucrainenii: vestul agricol al Ucrainei este la adăpost, între niște limite, pentru a se putea face lucrările agricole. De aici mutarea accentului către Estul urban și industrial al Ucrainei. Cine ar hrăni Ucraina, dacă ar fi distrusă zona ei agricolă? La fel, se va găsi o soluție pentru ca Ucraina să exporte grâu din silozurile de la Marea Neagră.

Revenind la negocieri, nu văd nicio șansă ca ele să ducă la ceva până după alegerile din SUA, din noiembrie. Pe care democrații riscă să le piardă la scor, de vreme ce l-au scos din hibernare pe Obama. Așa că pelteaua ”genocidului” se va tot întinde. Acum Elenski bate câmpii despre un crematoriu mobil adus de ruși la Mariupol, pentru a face să dispară victimele civile. Păi, parcă Mariupolul este sub autoritatea Ucrainei, rezistă eroic, cu Azovul în frunte. Acum nu mai este, sau cum? E clar că ceva se întâmplă la Kiev, că propaganda nu mai are coerența de la început, nu mai este atât de elaborată, e multă improvizație, grabă, și un soi de disperare. Schimbarea nu vine dinspre contra-propaganda rusă, ci, culmea, dinspre consumatorii fervenți de propagandă ucraineană, care au devenit sceptici, și critici.

Dacă nu se întâmplă ceva dramatic, înțelegând prin asta o acțiune a armatei regulate ucrainene, care să-l oblige pe Elenski fie să negocieze acum, fie să plece, avem de așteptat până la iarnă pentru a vedea ce și cum. Există și varianta ca Biden să plece în următoarele luni. Cât despre europeni, n-ai la ce te aștepta de la ei, cu sau fără Macron reales. Bruxellesul trăiește într-o altă lume. Lumea Gretei Ecotermoenergeta și a lobbyurilor corporatiste, a post-stalinismului ”statului de drept” și al birocrației inepte, care crede că TINA este o realitate!

Asta e! Trăiască lupta pentru pace și ciorba de potroace, dacă aveți bani de ea!

sursa: Constantin Gheorghe