2 min read

Biruri ca la proști

Președintele Macron s-a dat cu capul de toți pereții în 2021, când Australia a anulat un contract de 37 de miliarde dolari pentru construirea de către francezi a 12 submarine. Marele pot a fost suflat de Statele Unite în combinație cu UK.

A fost o criză de nervi la Elysee, dar a trecut.

Parisul a pierdut ceva afaceri babane și în Rusia (printre ele, o mega-fabrică Renault), dar s-a reorientat rapid pe piață, după ce a constatat noile realități din Europa. Cu războiul din Ucraina, Statele Unite l-au înjunghiat iarăși pe Macron ”pe la spate”. Iar Franța nu are acum altă alternativă decât să reducă pierderile cu sprijinul coloniilor. Adică să mai tragă niște tunuri cu armament ici-colo, cu binecuvântarea Washington-ului. Dacă se poate, și fără știrea lui Biden.

În locul lor, cu o industrie militară atât de dezvoltată, ce ați face? Ați privi impasibili cum yankeii le suflă tot caimacul în Europa și pleacă acasă inclusiv cu bidonul de lapte?

Iată explicația prezenței în România a o mie de soldați francezi (Franța e națiune-cadru în Grupul de luptă NATO de la noi) și a sistemului antiaerian Mamba. Serviciile l-au anunțat pe Macron că-i rost de bani în România, că suntem speriați de moarte și am face ORICE pentru înarmare. Am face ORICE să nu ne joace Putin în picioare.

Adică luăm cât ne țin buzunarele (de fapt, cât vrea Biden) de la americani, dar rămân niște banuți și pentru francezi. Iar dacă nu rămân, ne împrumutăm. Ce mare brânză?

Ministrul Vasile Dîncu tocmai a semnat un acord cu guvernul francez pentru submarine Scorpene și elicoptere. Încă nu se știe valoarea contractului. ”Am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect și am început în parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpene și elicoptere”, a precizat Dîncu în presa străină, ca să nu-i sară-n cap miticii.

Deși suma pare a fi departe de cele 37 de miliarde de dolari luate cu japca de americani în contractul cu Australia, important e că Macron primește o oarecare compensație. Încă 3-4 țări ca România și gata, îi trece lui Macron de tot supărarea pe bandiții din Deep State.

Cât despre noi, până în 2050 vom fi ca o adevărată fortăreață. Plaja de la Mamaia, eliberată de turiști, va fi plină de baterii Patriot și Mamba, soldații francezi vor fi la paritate cu guvizii, iar prin Marea Neagră vor circula submarine ca pe Autostrada Soarelui, cu periscopul ridicat deasupra apei, în căutarea sectorului de nudiști.

Hai că-i bine. Gata, nu-mi mai este frică de ruși. La foametea care se anunță, mi-e frică doar că n-o să putem plăti facturile către protectoratul franco-american. Și ne lasă dracului în fundul gol, să ne apărăm cu furci și topoare, vorba Maiei Sandu.

Adrian Onciu