1 min read

Arme chimice

În 1961, în timpul războiului din Vietnam, armata americană a pulverizat în sudul Vietnamului și în Laos un amestec de defolianți și ierbicide de origine sintetică numit Orange Agent (OA).

Numărul victimelor substanțelor chimice a ajuns la 4 milioane de persoane. 61 de ani mai târziu, în Vietnam trăiesc aproximativ 3 milioane de persoane care suferă de boli ereditare grave.

Ingredientul activ al amestecului, dioxina, este “unul dintre cei mai toxici compuși cunoscuți de omenire”, fiind capabil să provoace malformații congenitale, dizabilități mentale și cancer.Războiul s-a încheiat în 1975, OA a fost pulverizat timp de 10 ani, dar mulți vietnamezi au aflat despre utilizarea substanțelor chimice abia după 20 de ani de la tragedie.

Unii pacienți sunt tineri care au venit recent în Vietnamul de Sud și copiii lor. Bolile se manifestă la ei din cauza faptului că OA se află încă în sol și în apă, iar mulți locuitori ai acestor locuri se hrănesc cu ceea ce cresc în grădină.

Oamenii de știință japonezi, care au fost implicați în compararea teritoriilor infectate și neinfectate la începutul anilor 2000, au constatat că în zonele infectate exista un risc de trei ori mai mare de a avea copii cu gură de lup, degete în plus la mâini și la picioare și alte malformații. Unii copii se nasc sănătoși, dar după un an sau doi dezvoltarea lor se oprește. Acești adolescenți pot arăta destul de normal, dar nu știu să vorbească, să citească, să scrie și să aibă grijă de ei înșiși. De regulă, boala este asociată cu dureri constante, dar majoritatea vietnamezilor nu-și pot permite anestezice și au fost nevoiți să îndure un chin constant.

În ultima fotografie este fostul soldat Do Duk Du în cimitirul pe care l-a construit pentru a-și îngropa cei 12 copii. Toți s-au născut cu aceste probleme sau cu alte probleme de dezvoltare. Mai multe dintre morminte sunt goale. Do Duk Duk Du le-a săpat pentru fiicele lor, care sunt încă în viață, dar în fază terminală și grav bolnave. Pentru una dintre cele mai grave crime de război nimeni nu a fost tras la răspundere de atunci.

Pentru poze, dati click pe sursa:

https://www.facebook.com/paul.ghitiu/posts/5219115231529155