3 min read

PUTIN NU VREA UCRAINA, VREA ȘI MAI MULT CONTROL AL ENERGIEI

Un editorialist de la New York Times iese din rând și contestă narativul oficial galben-albastru: Putin și-a făcut exact calculele și nu trebuie tratat ca un nebun. Bret Stephens, câștigător de Pulitzer (Nobelul pentru presă), confirmă ceea ce spun de o vreme: Putin nu vrea Kievul, nici toată Ucraina, ci vrea doar federalizarea și energia ei. Nu e dus cu capul, nu e prost sfătuit și nici n-a intrat în rahat iar acum se poartă ca un șobolan încolțit. Nimic din toate astea.

Putin repetă niște scenarii deja calculate sau deja exersate. Și Stephens ne amintește prima invazie a Ceceniei, unde rușii au intrat, s-au retras și au făcut loc artileriei care a tocat mărunt capitala Groznîi, ucigând masiv civili. Aceeași poveste în Ucraina, unde Rusia ucide civili, despre care Moscova spune că sunt folosiți ca scuturi umane. O lipsă de scrupule care își găsește oricând echivalența în morțile miilor de civili sârbi la bombardamentele NATO sau ale celor irakieni în urma invaziei SUA.

Spune ziaristul de la NYT: ”Are sens și strategia lui de a viza civili. Mai mult decât un mod de a compensa incompetența trupelor ruse, uciderea în masă a civililor pune o presiune imensă asupra lui Zelensky, ca el să fie de acord cu cererile Rusiei, concesii teritoriale și neutralitate ucraineană. Occidentul va căuta, de asemenea, orice ocazie de dezescaladare, mai ales că ne convingem că un Putin instabil mental este pregătit să folosească arme nucleare”. Cu acest teatru cinic, Putin și-a îndeplinit o parte din obiectivul real, controlarea resurselor de energie ale Ucrainei, atenție, de care depinde Europa – parcă n-ar fi fost destul că depinde de gazul rusesc. Și începem cu imensele depozite de gaze ale Ucrainei. Din cauza pandemitei au scăzut prețurile la gaze iar UE și-a făcut rezerve mai mari și, din lipsă de spații de stocare, le-a depozitat în Ucraina. Magaziile subterane uriașe, utilizate doar parțial, pot stoca peste 31 mld. m.c. de gaze naturale. Adică o treime din toată capacitatea UE. Deci, Ucraina deține cheia crizei de stocare a gazului din Europa. Putin vrea cheia la el în sertar.

Mai departe. În estul țării și la Marea Neagră și Marea de Azov se concentrează resursele de hidrocarburi. Regiunea Donbas – locuită majoritar de ruși – și offshore-ul celor 2 mări cumulează cca. 90% din rezervele și producția de gaze. Ucraina are și un potențial considerabil de gaz neconvențional, din șisturi și cărbune. Apoi, se știe că bazinul carbonifer din Donbas reprezintă peste 90% din rezervele de combustibili fosili ale țării, cu toată gama, de la antracit la lignit, cărbune de termoficare și cocsificabil.

www.globalsecurity.org/military/world/ukraine/energy.htm

https://www.nato.int/docu/review/articles/2014/05/27/the-energy-dimensions-of-russias-annexation-of-crimea/index.html

Conflictul care durează de 8 ani a redus producția din Donbas. Pagubele cauzate mineritului carbonifer sunt imense: multe mine inundate și infrastructura energetică și de transport distruse. Calculul lui Putin este eliminarea armatei ucrainene din est, lichidarea conflictului, stoparea distrugerilor și controlarea acestor resurse. Calcul aproape exact, aproape de finalizare. Unde îi dă cu virgulă lui Putin este la cele 2 mări, cu tot cu offshore. Ucraina ține cu dinții de zona litorală și nu doar pentru hidrocarburi. Porțile maritime au o enormă importanță strategică pentru orice țară, dpdv comercial și militar. Și mai e ceva deloc neglijabil: pe litoral acționează faimoasa mafie din Odessa, o îmbârligătură de ucraineni, ruși și alte nații, conectată la cele mai bănoase traficuri din lume: droguri și prostituate. Dar despre mafia ucraineană și suratele ei, în altă postare.(Comparați cele 2 hărți: unde sunt resursele de hidrocarburi și unde sunt prezenți rușii)

Slavă Ucrainei!

sursa: Cristian Niculescu