2 min read

Investitorii de ce se duc, când se duc?

În 27 oct. la câteva ore după ce am postat că ne pleacă giganții din energie, ZF scrie ceva asemănător. Eu am scris la ora 12.58, articolul lor apare la 17.10 cu titlul:
„România, aşezată la marginea Europei şi cu războiul la graniţă, începe să iasă de pe radarul giganţilor din energie. Enel şi E.ON îşi analizează poziţiile locale. CEZ caută cumpărător. Americanii au plecat. „Totul este de vânzare“

https://www.zf.ro/companii/romania-asezata-marginea-europei-razboiul-granita-incepe-iasa-21273060
https://www.facebook.com/niculescu.cristian.96/posts/6040964189271736

Nu fac observația asta ca să mă laud că am fost primul sau că ZF îmi urmărește și reia ideile. Ci pentru că articolul din ziar confirmă fuga capitalului occidental/american din România.

Pleacă banii vestici, vin soldații vestici iar România bagă 15 mld. $ în achiziția și fabricarea de arme.

Ce ne spun nouă mișcările astea?

În trecut ne plângeam că n-avem prezență militară aliată în România. Logica era că oriunde NATO își plasează soldații și armele, acolo vin și investitorii occidentali, fiindcă se simt protejați.

Acum investitorii mari pleacă din România, deși prezența Alianței a sporit aici. Dar logica trecutului nu mai funcționează.

De ce pleacă investitorii mari, mai ales cei din energie?

Din cauză că războiul e prea aproape, bun, asta vedem și noi. Dar războiul e prea aproape și în Polonia iar de acolo n-au plecat investitorii străini, deși puteți privi singuri cum i-a afectat războiul din Ucraina.

https://www.statista.com/statistics/1319966/poland-economic-impact-felt-by-foreign-investors-in-poland-due-to-russia-ukraine-war/

Ba mai mult, investitorii străini din Ucraina, Rusia și Belarus și-au relocat afacerile în Polonia iar polonezii deja și-au calculat cât vor câștiga din reconstrucția Ucrainei: aproape 39 mld. euro.

https://www.fdiintelligence.com/content/news/ukraine-war-forces-major-relocations-in-europe-80937
https://www.paih.gov.pl/20220831/polish_companies_are_preparing_for_the_reconstruction_of_ukraine
https://notesfrompoland.com/2022/10/07/reconstruction-of-ukraine-can-bring-poland-190-billion-zloty/

Ați auzit de vreo relocare în România a unei companii străine fugite din Rusia, Ucraina sau Belarus?

Ați auzit vreo discuție serioasă despre participarea României sau a firmelor românești (care or fi alea?) la reconstrucția Ucrainei? Sau vreo estimare despre cât vom câștiga din asta?

De ce România e bună doar să cumpere arme de miliarde de $ și să găzduiască baze și militari străini în timp ce civilii străini cu bani nu vor să investească ba chiar pleacă de la noi?

Se știe, când îți pleacă investitorii dintr-o țară este din următoarele cauze, separate sau cumulate:
• regim economic nefavorabil, instabil, nu iese profit
• lipsă piețe de desfacere sau oportunități de vânzare pe alte piețe apropiate
• regim politic dictatorial
• situație geopolitică instabilă, conflicte armate în proximitate cu mari șanse de extindere locală.

Dat fiind că la primele 3 puncte nu s-a schimbat mare lucru în România, în bine sau în rău, rămâne ultima variantă ca motiv al exitului investitorilor străini mari.

Știți că ministerele de externe le spun cetățenilor lor să părăsească țările unde se află în pericol iminent. La fel le spun și guvernele, investitorilor expuși la riscuri care fac imposibilă activitatea economică.

Singurul meu dubiu este: despre ce tip de risc vorbim în cazul României?

Că vine bombardeaua și p-aici sau că România e parte a unui nou troc, desenat pe o bucată de șervețel?

Și dacă e așa, noi în care parte picăm? Întreb, fiindcă se știe că avem talentul să începem într-o tabără și să sfârșim în ailaltă.

Cristian Niculescu