4 min read

Exemple de programare în beneficiul corporațiilor

Iată patru exemple de programare în beneficiul corporațiilor și al aparatului tehno/birocrat care le susține:

(i) Comisia Europeană și omologii săi de peste ocean au dat-o rău în bară cu green deal – ul, cu mașinile electrice, cu politicile de sănătate și alimentare și cu “lupta pentru pace”, masiv alimentată cu bani, arme și propagandă pentru război; țările UE din “viteza întâi”, adică Germania, Franța, Italia și Olanda (după expresia lui Junker, ex-președintele mereu cherchelit al CE), au dat-o rău în bară cu gazul și petrolul de la ruși, de care s-au făcut dependente; ca să camufleze aceste erori falimentare, tehno/birocrația UE a inventat “sobrietatea” energetică și solidaritatea țărilor sărace ale UE, din “viteza a doua – a treia” cu țările UE ultra-bogate; FMI a emis recent un minunat raport din care rezultă că statele UE nu ar trebui să plafoneze costurile energiei pentru populație, ci să le lase să crească oricât, ca să oblige lumea la “sobrietate”; deci, noi, amărăștenii UE, trebuie să fim sobri și solidari – să fim austeri, să economisim, să dăm din surplus și altora, desigur, pe doi lei; iată ce se întâmplă în România, țară – model în materie de “sobrietate” de ghiocel și de prostie solemnă:

“Noi am făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Dacă vorbim de o reglementare cel puțin pe zona casnică. Trebuie o reglementare, mai ales că putem acoperi din producție proprie. Am vândut energia cu 200 -300 de lei, iar acum se vinde cu 4000 de lei. Pe zona casnică e exclus să nu se vină cu o reglementare clară”, a declarat Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și viitor premier.

(ii) toată lumea profețește foametea; seceta, “cupola de foc”, ne distrug viitorul alimentar, cică; numai că anul acesta au fost afectate de secetă 200 de mii de ha agricol, din 14,7 milioane; comparativ, în 2012, au fost afectate 3,7 milioane, în 2015, 1,6 milioane, iar în 2020, 1,4 milioane; s-au recoltat peste 25 de milioane de tone de cereale; se minte mai rău ca în comunism, numai că pe invers – atunci se exagerau producțiile la ha și pe cap de vită furajată, acum se umblă masiv la narațiunea deșertificării și a secetei (mizeria enormă constând în camuflarea adevăratei cauze a infertilității solului – agricultura chimică intensivă, practicată de marile corporații tehno-chimico-farma-agrare); potrivit ultimelor sondaje, peste jumătate dintre români consideră că situația generală era mai bună în comunism; nu mai miră pe nimeni asemenea nostalgii, de vreme ce salamul cu soia și insectele comestibile au devenit modă și semnale ale virtuții progresiste; este foamete, este sărăcire, este faliment agrar și alimentar? da, dar sunt programate, ca și pandemia, care a fost (este încă) o plandemie.

(iii) Corporațiile trebuie să vândă, dar nu îi pot obliga pe oameni să cumpere (cu unele excepții – medicamente, vakseenuri, servicii bancare, asigurări). Nu încă. De aceea e absolut necesar să aibă o imagine bună. Asta le este și principala vulnerabilitate, motiv pentru care au impus un întreg sistem totalitar de avertizori, verificatori ai faptelor, semnalizatori ai virtuților progresiste, cenzura, minciuna prin omisiune și tirania digitală. Toate acestea sunt “necesare” pentru a menține iluzia onestității și imaginea nepătată a corporațiilor. Doar că, la fel ca apa care curge, adevărul iese mereu la iveală. De exemplu, băncile au manipulat piața financiară în precedenta criză – până în 2012, americanii le aplicaseră amenzi penale de peste 230 de miliarde de dolari băncilor delincvente. Pe chestiuni de practici anti-concurențiale, de competiție neloială și de încălcare a drepturilor consumatorilor, Big Tech au fost amendate numai de UE, în ultimii 5 ani, cu mai mult de 5 miliarde de Euro. Novartis e dată în judecată de Grecia pentru despăgubiri de 225 de milioane de euro pentru că, prin coruperea unor medici și birocrați, a obținut creșteri exponențiale ale produselor sale, cauzând sistemului public de asigurări de sănătate creșteri forțate ale bugetelor de miliarde de euro pe an – dacă asta s-a

întâmplat în Grecia, s-a întâmplat și în România și peste tot în UE. Faizer a fost amendată recent de americani cu 75 de milioane de dolari pentru practici similare în domeniul medicamentelor anti-epilepsie. Majorările de preț au fost și de … 5000%. Cam așa a ajuns bugetul asigurărilor de sănătate la “scorurile” aberante de azi, făcând din Big Pharma o mega-afacere, iar medicamentele și vakseen-urile scopuri în sine. Culmea e că sunt corporații supuse unor acuzații crime contra umanității, numai că presa și rețelele de socializare nu ne lasă să știm asta (am scris ceva pe temă acum 2 luni, nu revin).

(iv) în România, Robor era de 6 ori mai mic anul trecut; cu nivelul de azi, ratele la creditele ipotecare s-au dublat, în timp ce salariile au rămas constante sau au scăzut; urmează un val enorm de executări silite și evacuări din locuințele familiale; între timp, corporațiile cumpără sau construiesc apartamente de închiriat, unde costurile vor crește discreționar, accesul va fi pe bază de portofel digital, energia se va da pe rație, căldura, când și cum va vrea corporația, iar transportul în și din complex se va face pe bază de rating social chinezesc; între timp, guvernatorul băncii “noastre” centrale spune că băncile “au sărit calul” cu Roborul, pe care l-au dus la niveluri prea ridicate față de dobânda de referință BNR; deci, băncile au manipulat Roborul; deci, legile anti-cămătărie (pe care le-am scris acum 4 ani, dar au fost blocate de bănci) sunt absolut necesare; doar că nu sunt pe placul băncilor, deci va fi scandal în Parlament.

Gheorghe Piperea