1 min read

Următoarea mare sperietoare? SUA și Europa cumpără milioane de doze de vaccin pentru variola maimuței

Dintr-odată toată lumea a început să vorbească despre variola maimuței, boala asemănătoare variolei apărută recent atât în Europa, cât și în Statele Unite. Autoritățile din sănătate de pe ambele continente au identificat până acum doar câteva zeci de cazuri. Și deși nu există motiv de îngrijorare momentan, următoarele m-au convins să urmăresc mai atent desfășurarea evenimentelor.

Noaptea trecută, guvernul american a hotărât să comande milioane de doze de vaccin împotriva acestei boli.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei farmaceutice europene Bavaric Nordic, Statele Unite au achiziționat doze în valoare de 119 milioane de dolari. Vaccinurile au fost cumpărate prin Autoritatea de Cercetare Avansată și Dezvoltare Biomedicală (BARDA). Guvernul SUA mai dispune de încă 180 de milioane de dolari în cazul în care are nevoie.

În plus, Bavarian Nordic a anunțat joi că vor furniza vaccinuri unei “țări europene nespecificate”. Probabil că SUA a avut parte de prima tranșă deoarece vaccinul a fost dezvoltat cu sprijinul său. NIAID, condus de Anthony Fauci a acordat Bavarian Nordic granturi de mult peste 100 de milioane de dolari.

The Dossier