3 min read

S-a dat semnalul

Escrocii cunoscuți sub denumirea de ”elite” nu mai au răbdare. Succesul din ultimii doi ani i-a îmbătat. I-a extaziat. Le-a luat complet mințile.

Dosarul ”Variola maimuțelor – Monkeypox” a fost scos din sertar. OMS dă comunicate pe bandă, experții lucrează de zor, politicienii sunt îngrijorați. Sună cunoscut? Unde am mai văzut chestia asta?

Joe Biden a declarat astăzi, în Coreea de Sud, că ”toată lumea ar trebui să fie îngrijorată” de răspândirea variolei maimuțelor. Consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională a asigurat că SUA dispune de un ”vaccin relevant pentru tratarea virusului”. Wow! Ce chestie ca tocmai SUA (și nu Rusia!) să dețină deja vaccinul. ”Este o preocupare în sensul că, dacă s-ar răspândi, ar avea consecințe”, a adăugat Biden.

Așadar, de data asta avem antidot în stadiul 1 (adică variola clasică, fără tulpini). A avut grijă miliardarul filantrop, împăratul vaccinurilor.

Nu, nu Italia va fi punctul fierbinte, că doar nu suntem copii. Deocamdată Belgia a devenit prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții cu variolă de maimuță. Asta după ce a raportat patru cazuri în ultima săptămână, potrivit Politico.

Situația evoluează de la zi la zi, potrivit unui comunicat al OMS. Instituția controlată de filantropul Bill Gates se așteaptă ”ca pe măsură ce se extinde supravegherea în țările neendemice să fie identificate mai multe cazuri de variolă de maimuță”.

În conformitate cu specialiștii doctorului Tedros, un ”contact Monkeypox” este definit (similar cu un ”contact Covid”) ca fiind o persoană care a avut una sau mai multe dintre următoarele expuneri la un caz probabil sau confirmat de variolă a maimuțelor:

  • expunere față în față (inclusiv lucrători din domeniul sănătății fără protecție adecvată)
  • contact fizic direct, inclusiv contact sexual
  • contactul cu materiale contaminate, cum ar fi îmbrăcămintea sau lenjeria de pat.

Ne putem aștepta la același scenariu. Bolnavii și contacții, asimptomatici sau nu, vor fi carantinați pe model belgian. Probabil că în momentul ăsta Raed Arafat tocmai scoate de la naftalină celebrele izolete.

Iată ce directive a transmis OMS, punctual:

”Se recomandă izolarea imediată a cazurilor suspecte sau confirmate într-o singură cameră cu ventilație adecvată, baie și personal dedicat. Echipamentul individual de protecție (EIP) recomandat include mănuși, halat, mască medicală și protecție pentru ochi – ochelari de protecție sau mască de protecție pentru față. De asemenea, pacientul trebuie instruit să poarte o mască medicală atunci când intră în contact apropiat (sub 1 m) cu lucrătorii din domeniul sănătății sau cu alți pacienți, dacă o poate tolera. În plus, se poate folosi un bandaj, un cearșaf sau un halat pentru a acoperi leziunile, pentru a minimiza potențialul contact cu leziunile”.

Totodată, experții OMS ne informează că ”există un vaccin aprobat recent pentru variola maimuței, care nu este încă disponibil pe scară largă”. Da, îl știm. Cel amintit de consilierul de securitate al președintelui SUA. Oare ce șanse or fi ca respectivul vaccin să fi fost dezvoltat chiar de către una dintre firmele lui Bill Gates? 50 la sută? 99 la sută?

Pe baza informațiilor disponibile în acest moment, ”OMS nu recomandă ca statele membre să adopte nicio măsură legată de călătoriile internaționale, atât pentru cei care sosesc, cât și pentru cei care pleacă”.

Asta ar mai lipsi înainte de perioada concediilor, o nouă închidere a granițelor. Dar timpul nu-i pierdut. Poate că nu sunt, încă, suficiente cazuri.

În Marea Britanie, Susan Hopkins, consilier medical șef al Agenției britanice de securitate sanitară, a declarat duminică pentru BBC că ”se detectează zilnic mai multe cazuri” de variolă a maimuțelor. Ministrul Educației, Nadhim Zahawi, susține că guvernul ia această problemă ”foarte, foarte în serios”.

Închei cum am început. Escrocii se pare că nu mai au limite. Pun la grea încercare răbdarea ”antivaxerilor, indisciplinaților și teroriștilor” care s-au săturat de circul ăsta stupid. S-au săturat să fie în continuare bătaia de joc a unor șarlatani.

p.s. Băieții de la Gigi24 au intrat iarăși în pâine. Au trei știri ”cu maimuța” în deschiderea paginii principale. Și e de-abia începutul.

Adrian Onciu