2 min read

Nebunie, sau prostie?

Duda, președintele Poloniei, a declarat că se va acționa în justiție împotriva Gazpromului pentru nerespectarea clauzelor contractuale, în contextul stopării livrărilor de gaz rusesc din cauza neacceptarii rublei ca monedă de plată. Ursula von der Leyen a declarat, la rândul său, că ceea ce face Rusia este un șantaj. Ordinar, adaug eu…

Acești oameni sunt nebuni? Complet nebuni, de balamuc? Dacă da, de ce nu îi tratăm? Dacă nu, poate noi suntem nebuni! Cineva, oricum, nu e bine cu capul în anul de grație 2022…

De când a început bombardeaua în Ucraina, am auzit în toate limbile europene o singură mantră: să impunem restricții produselor rusești, de la șosete la sportivi, dar mai ales, gazului și petrolului (ruskie). Ahu, ahu! , au strigat toți deosebiții. Deosebit de proști, asta vreau să zic.

Poloneza a devenit un fel de lingua franca a luptei împotriva Rusiei. Să renunțăm, să fim bravi, să cutare, cine nu renunță e cu Putin, să fie aspru sancționat. Polonia, un fel de al 51-lea stat american.

Tuta de Ursula, la fel. Rezistăm, trăim ca în peșteră, ne sacrificăm, dar suntem țepeni și care o mai lua de la ruși să facă, să pățească, să-i sară ochii.. Balcanisme, dar ea fiind nemțoaică n-are fermentul plin de vervă al Balcanilor și s-a exprimat mai ca tractorul, dar asta a gândit: să dea toți dracii în capul ăluia care o mai lua de la ruși!

Nu mai vorbea nimeni de contract cu Gazprom, de clauze, de legislație. Acum să nu ne închipuim că rușii au continuat să livreze gazele pentru că s-au gândit la săracii europeni. Nu. S-au gândit la bani, s-au gândit să nu piardă piața europeană și, eventual, cum să salveze rubla pe care occidentalii s-au pripit să o declare moartă și îngropată. În timp ce la Bruxelles i se făcea deja de trei zile, a venit vestea: vreți gaz, plătiți în ruble. Nici nu vă salut, dasvidania.

Kafka e depășit de situație. Polonezii vor da în judecată Gazprom pentru nerespectarea unui contract pe care oricum Polonia l-a denunțat de la începutul crizei ucrainene. Deci nu sunt mulțumiți de aplicarea sancțiunilor pe care ei le au cerut. Dacă le impuneau rușii, avea sens, dar așa suntem toți de la Spitalul 9.

Iar Ursula cea tută vorbește despre șantaj. Deci Rusia forțează Europa să cumpere gaz de la ea, dar, dacă nu mai trimite, nu e bine că o dă Duda în judecată. Dar cine a secătuit Europa de resurse? Putin? Stalin? Cine a chemat-o pe Greta Trotineta să denunțe cărbunele? Lenin? Cine a împiedicat Europa să își genereze surse alternative? Și nu mă refer la trei panouri solare, că nu se alimentează industria europeană puternic consumatoare de la trei eoliene și două mori.

Deci vedeți, cineva e nebun în această poveste. Dincolo de umorul negru, situația se complică pe zi ce trece. Chiar și cu livrările neîntrerupte complet, prețul gazului a crescut ceea ce înseamnă că produsele europene devin necompetitive, deci șomaj, deci prețuri mari, deci nasol.

Pentru cei care au crezut că e ceva cool, care se rezolvă cu o pătură în plus și un dușuleț rece, ca într-o tabără, ce să zic, bănuiesc că ați susținut și codul QR, deci de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Deci oamenii ăștia sunt nebuni? Sau noi suntem? Sau poate nu e nebunie, ci prostie.

sursa: Ana Iordanescu