2 min read

Dezastrul energetic european

Din pricina marionetelor de la cârma Europei, lucrurile se îndreaptă spre dezastru. Rusia a găsit alți clienți pentru energie, așa că acum răspunde cu aceeași monedă. Aș fi vrut să scriu despre noile mișcări pe piața gazelor, dar mi-a luat-o înainte prietenul Gabriel Tușinean, pe Facebook. Și a făcut-o, ca de obicei, foarte bine. Se anunță vremuri triste:
………………..
”Prețul gazului în EU a sărit azi la 1.380 €/m3, noi fiind în plină vară. Creșterea bruscă a prețului din ultimele zile (powernext) este bazată pe două evenimente:

  • refuzul Siemens de a efectua reparațiile/verificările programate la una din stațiile de comprimare de la intrarea în North Stream. Siemens invocă faptul că au musai nevoie de o piesă din Canada, iar canadienii refuză să o livreze pentru că destinația ei finală este… Rusia (sancțiuni&șiet). Ca urmare a ne-efectuării reviziei periodice Rusia a redus cu 40% transferul de gaze pe Norh-Stream (la doar 67 milioane m3/zi).
  • terminalul LNG din Freeport Texas a suferit o avarie datorată unei explozii la una din conductele de transbordare (avarie urmată de un incendiu și o explozie de toată frumusețea) și și-a încetat activitatea complet până în luna septembrie. Și va deveni operațional pe de-a-ntregul abia pe sfârșitul anului. Terminalul LNG din Freeport Texas conta pentru 20% din exporturile de LNG ale SUA și aproviziona în special Europa.

Ucrainenii s-au oferit să transporte ei (prin Yamal) cantitatea lipsă din North Stream, dar rușii au refuzat. Situația deja complicată se complică și mai mult – o parte din operatorii vestici n-au aderat la schema “gaz pe ruble” bazându-se pe re-vânzările de gaz rusesc ale Germaniei. Cu 40% gaze mai puțin, e foarte probabil că re-vânzarea gazului va produce victime.

Între timp, ziariștii de la Bloomberg au descoperit o nouă “superputere” petrolieră a Europei – Estonia. Arabia Saudită a ajuns să importe până la 40.000 de barrels/zi de păcură din Estonia. Da, Estonia nu are nici o rafinărie și nu extrage nici un picur de petrol.

Colac pe pupăză, rușii au anunțat în seara asta și ei un accident în exploatarea de la Dobycha Urengoy (Yamal). O conductă de gaz a explodat provocând un incendiu. E al doilea accident de genul ăsta în ultimul an.
…………….
Cum zicea terminatorul Arnold? Europa ”are mâinile pline de sânge”, pentru că plătește marfa de la ruși. Ei bine, n-o să mai fie cazul. Europa își va da duhul dacă nu se întâmplă vreo minune.

Adrian Onciu