1 min read

Despre pensiile private

Când scriam acum cinci ani despre „Țeapa cu pensiile private” au zis că sunt ‘apocaliptic’.

Iată că Apocalipsa vine mai repede și mai dur decât se credea: Fraudă de 23 milioane lei la fondul de pensii BRD.

Păi cum??? Când ne-au obligat să le dăm unora o parte din banii de pensie au zis că frauda este exclusă, pentru că pilonul 2 a fost conceput în așa fel încât să fie imposibil de umblat la bani. Uite că s-a putut!

Și mai grav – până acum (se știa de cel puțin o lună și jumătate!) autorii au scăpat cu niște amenzi de câteva mii de euro și n-a răsuflat nimic public despre infracțiunille comise până când acționarilor nu li s-a dat ocazia să acopere paguba, cât să fie mușamalizată gravitatea situației.

Extrem de dubioasă povestea cu furtul de la BRD pensii.

Oficial, era vorba despre „banii administratorului”, nu despre banii contributorilor, care cică stau separat și nu se poate umbla la ei.

Numai că suma de 23,5 de milioane de lei depășește încasările pe întreg anul trecut ale BRD Fond de Pensii – doar 20 de milioane de lei.

Dubios ca atâția bani, mai mult decât rulajul pe un an, să fie disponibili în cont în orice moment. De acolo se plătesc mereu salarii, chirii, dividende… încasările pe o lună dacă ar lipsi și se sesizează cineva de îndată.

Tot dubios ca zeci de oameni să umble la atâta amar de bani și să se aștepte să nu fie prinși (doar dacă n-au dispărut apoi de pe fața pământului).

Și atunci?

… poate doar dacă banii nu trebuia să fie acolo deloc, și prin urmare se așteptau să nu-i denunțe nimeni.

Adică așa, ca hoții între ei.

Lucian Davidescu