3 min read

Despre manipulare, dezinformare și intoxicare (II)

Ep.2 Falimentarea României după rețeta la indigo a Americii Latine

La Craiova era unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare combinat chimic din țară, care producea îngrășăminte chimice. Se formau cozi de tiruri de kilometri la poarta fabricii, până acum, de curând, pentru a încărca aceste îngrășăminte. Totul mergea ca pe roate când brusc, combinatul a fost dat austriecilor de la OMV, care l-a vândut imediat la fier vechi, desi erau funcționale toate utilajele, multe de foarte mare capacitate, foarte scumpe, special ca toate utilajele să se taie și clădirile să fie rase de pe fata pamântului, ca sa fie siguri austriecii de la OMV că utilajele si toată infrastructura nu vor mai putea fi niciodată folosite in România pentru fabricarea îngrășămintelor chimice.

Asta în condițiile în care un investotor de pe plaiurile noastre mioritice, Ioan Niculae, care avea mii de angajați în agricultură, oferea un preț de 3 ori mai mare decât cel oferit de firma de fier vechi. A fost cât pe ce să se bata palma cu Ioan Niculae, pentru ca, exact cu o zi inainte de a se perfecta contractul, șeful din România al OMV să spună jenat că a primit ordin de la boardul din Viena să taie tot.

Acum, de 4 luni, Azomures, singura firmă din România care mai producea îngrășăminte chimice, preluată de o firmă elvețiană, a oprit producția din cauza prețului mare la gaze și cere preț preferențial.

Or, fix din cauza acestui preț preferențial, a fost condamnat Ioan Niculae la 5 ani de inchisoare, in dosarul Interagro.

Condamnarea a atras falimentul și disponibilizarea miilor de angajati care, normal, au căzut in cârca statului, respectiv a noastră, in loc sa contribuie, ca angajați, la buget, cum făcuseră până atunci.

Dacă aveți impresia că ceea ce trăim este o coincidență, că fabricile astea se închid din întâmplare, că razboaiele astea repetate în zona noastră, în plină civilație, pe batrânul continent sunt din cauza unor frustrari mai vechi, din impărțeli nedrepte ale teritoriilor, v-aș recomanda să citiți despre istoria Americii Latine, despre criza salpetrului (primul îngrășământ natural din istoria lumii exploatat indistrial), despre războiul Pacificului, când Bolivia, Chile, Peru se băteau pe aceste expolatări ale salpetrului ca să le dea britanicilor gratis, britanici care mituiau poiticieni, puneau presedinti în locul “dictatorilor” care se sinucideau pentru că nu voiau să vândă englezilor terenurile proprietate de stat care conțineau salpetru.

Unul dintre acesti “dictatori”, care de fapt era un mare patriot, care s-a sinucis, este presedintele chilian Jose Manuel Balmaceda, membru al aristocratiei, care era numit de presa de la Londra numai “măcelar” și “dictator de cea mai joasa speță”.

Despre America Latină s-a publicat o carte mai mult decât dureroasă, mai ales pentru români, prin similitudinea dintre ce li s-a întâmplat latinilor imcalecati de puterile occidentale si ce ni se intâmplă nouă, o carte foarte rară, pe cale de dispariție, pe care o gasiti cu puțin noroc la bibliotecă, e doar în câte un exemplar, în depozit, sau cu 2-3 lei numai la anticariatele online, se numește “Venele deschise ale Americii Latine” si e scrisă de Eduardo Galeano. A apărut in limba româna la Editura Politică, actualul Humanitas, care normal că trebuie să publice doar ce serveste stapânilor, nu ce ar putea sa ne deschidă ochii, deci o reeditare a acestei cărți ar fi o împietate.

Culmea, cartea nu se găsește nici in limba originală, spaniola, deși sunt biblioteci cu sute de mii de carți în spaniolă unde poti găsi cam orice. În Mexic nu se găsește deloc, in multe țări din America Centrală și din Caraibe nu s-a auzit de ea, desi e publicată acum 50 de ani. Pentru că jaful trebuie să continue nestingherit si să se poată aplica cu succes si la alți prosti, de pe alte continenete, fix aceleași scenarii.

Faza cu salpetrul a fost doar un mic episod, dar sunt nenumărate capitole cu resurse naturale, de la zahar, cauciuc, aur, argint, diamante, cupru, mamgan, cafea, cacao, pâna la bauxită, petrol, gaz metan, zirconiu, zinc, crom, mercur, niobiu, tot ce vreți.

Pentru toate aceste bogății s-au omorât zeci de milioane de oameni, au fost sterilizate milioane de femei, pe principiul declarat că “e mai ieftin sa îi omorâm din uter decât pe câmpul de luptă” și criminalii au fost de la spanioli, portughezi, olandezi, englezi, francezi, pâna la americani, în zilele noastre.

Practic toată floarea cea vestită a întregului apus, toți care ne pun pe noi să îngenunchem pe terenurile de fotbal in timp ce tot ceea ce avem e la ei, culmea nesimțirii.

sursa: Adrian Vitan Balint