1 min read

Cei care uită trecutul...

Cândva, în anii ’80, Nicolae Ceaușescu ne-a dictat tuturor – și chiar s-a întâmplat asta – să reducem drastic consumul. Să raționalizăm la sânge consumul de energie electrică, de combustibil, de agent termic, de apă curentă, de resurse, în general, iar alimentele de bază erau distribuite pe cartelă. Penuria era deja o constantă a anilor ’80. Și știm foarte bine ce au însemnat toate acestea în privința nivelului de trai al populației.

Și, pe bună dreptate, Ceaușescu era blamat, condamnat, acuzat din toate părțile, atât aici, cât și dincolo de granițe.

Acum toate aceste practici se prefigurează a fi readuse în actualitate pas cu pas, dar inițiate de Occident.

Cum se vorbea oare cu emfază la sfârșitul anului 1989? Că Occidentul democratic și capitalist a învins comunismul, dovedindu-și superioritatea în plan politic, economic și social.

Aiurea! Se pare că, dacă privim cu mare atenție, ceea ce a înfierat atunci Occidentul în privința comunismului l-a cucerit pas cu pas, pe nesimțite. Dar acum totul este bine primit, chiar încurajat, fiindcă dispozițiile vin din Apus, “c-așa-i în democrație”.

Cât de ironică este istoria, atunci când nu ne însușim nimic din învățămintele ei!

P.S. Niciodată, însă, nu ni s-a cerut până acum înlocuirea cărnii de vită, în alimentație, cu diverse insecte, lăcuste sau alte năstrușnicii. Care astăzi, de altfel, sunt promovate drept oglinda progresului, a noii “alimentații raționale”.

Vin vremuri foarte interesante!

“Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete”- George Santayana

Cosmin Marian