1 min read

Noul imperiu totalitar

Se întâmplă lucruri în UE. Și drumul spre Statele Unite ale Europei, care implică pierderi și mai mari de suveranitate din partea țărilor membre, se accelerează. Povestea cu Austria cea rea, care blochează drumul bunei și loialei Românii spre Raiul Schengen face parte din proces: se lucrează la renunțarea la dreptul de veto al unei țări membre. Adio mijloace de rezistență, când stăpânii de la Bruxelles vor să ți-o tragă. Așa că suntem figuranți într-o piesă de teatru absurd, și atât. O piesă care ne aduce și mai aproape de spânzurătoare. Dar, mă rod, de ce ne-am plânge: noi vrem astea, astea primim.

Că lucrurile merg în direcția pomenită o dovedește faptul că peste noapte, și, practic, fără consultarea statelor membre, summitul UE, de la Bruxelles, din februarie, se mută la Kiev. Doar că ”vârful” UE se va rezuma la ”președintele” UE, și la președinta Comisiei Europene. Punct! De ce? La Bruxelles exista pericolul ca unii dintre șefii de stat și de Guvern să mârâie la adresa Kievului, fie și numai pentru Legea Minorităților, dar sigur sunt și alte motive de mârâieli. Atunci intervin pe scenă, ca actor formal, deși NU există ca atare, Statele Unite ale Europei. Ăia trei pot lua ce decizii vor ei. Ați văzut cum s-a rezolvat problema finanțării Ucrainei pe anul în curs. Ați auzit vreun protest din partea țărilor membre? ”Crede și nu cerceta!” Și gata!

Tot ce se întâmplă acum, la Bruxelles, este ILEGITIM și ILEGAL, din punctul de vedere al actelor fondatoare ale Uniunii. Și, totuși, se întâmplă. De ce? Pentru că intervenția cetățeanului în aceste procese a fost redusă la zero.

Democrația a murit în Europa. SUE, pe care a se naște, va fi un soi de Imperiu Totalitar. Cu scuza că, fiind la început, e în interesul tuturor să fie un regim politic autoritar, care să ”polizeze” asperitățile inerente oricărui început. După care mai vedem. Experiența ”crizei energetice” este edificatoare: intervenții în forță pe piețe, reguli absurde pentru consum, prețuri fixate administrativ, și, peste toate, totala lipsă a transparenței decizionale. Cetățeanul a fost calmat cu ”pomeni electorale”, plătite tot din portofelul lui, al cetățeanului. Dar, nu-i așa, dormi liniștit, Bruxellesul lucrează împotriva ta!

Constantin Gheorghe