2 min read

Începutul predării Azovstal

Euroviziunea, toate vedetele și politicienii care se perindă pe la Kiev, tot circul ăsta are un singur scop – să-i determine pe ucraineni să nu ajungă la un compromis negociat, ci să lupte mai departe, dacă se poate până la moarte.

Evident că pe anglo-saxoni îi doare în cot de poporul ucrainean. Țelul e același ca la început, secătuirea treptată a Rusiei și schimbarea de regim la Moscova. Pentru asta sunt dispuși să dea zeci și sute de miliarde de dolari pe care nu i-ar aloca niciodată pentru oamenii normali din America de Nord sau Europa. Dar eliminarea Rusiei ca obstacol în calea lumii unipolare merită banii.

Problema e că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.

  • Sancțiunile asupra Rusiei nu par să-i fi lovit pe ruși, ci pe europeni. Rusia a înregistrat în primul trimestru un excedent comercial imens.
  • Azi-noapte au început se predea cele mai radicale elemente ale batalionului Azov. Până acum vreo 300. Mai sunt încă vreo 2200 baricadați la oțelăria Azovstal. Pe lângă importanța militară relativ redusă, impactul psihologic este major. Ajung să se predea cei mai radicali ultra-naționaliști, lucru greu digerabil pentru publicul ucrainean. Acesta e contextul în care se falisifică voturile la “concursul” muzical de o penibilitate greu caracterizabilă. Trebuie drogat publicul: “sunteți campioni, suntem cu voi! Acum luați o pușcă și marș pe front.”

În lipsa unui compromis ruso-ucrainean rapid, va cădea tot frontul din Donbas și atunci lucrurile vor deveni grave. De ce? Pentru că “occidentul” colectiv va suferi o pierdere de imagine catastrofală pe care nu sunt dispuși să și-o asume. Strategia pare să fie de a apăsa și mai tare pe pedală.

Cam asta e situația din Ucraina. Adăugați:

  • inflație generalizată și dobânzi majorate pentru a calma inflația, ceea ce se transpune în rate mai mari la credite;
  • prețuri tot mai mari la alimente;
  • prețuri în explozie la energie, care vor conduce la niște cheltuieli de întreținere cum nu am mai văzut, PLUUUS mari probleme în industriile manufacturiere.
  • un posibil URIAȘ val de emigranți ai foamei dinspre Africa și Asia, zone aprovizionate în trecut cu cereale din Ucraina și Rusia.
    În Sri Lanka de exemplu, societatea a intrat în colaps, stocurile de combustibil sunt zero iar oamenii au început să-i hăituiască pe “bogați” pe stradă. Un tablou de tip Tabăra Sfinților.

Singurele semne pozitive vin de unde nu te-ai aștepta, adică din America. Dar despre asta în zilele viitoare.

Bogdan Herzog