1 min read

În sfârșit, un dram de rațiune

După ce declarațiile belicoase s-au succedat mai rău ca la balamuc, Casa Albă a venit cu o precizare pe care mulți europeni o așteptau: Statele Unite nu vor livra Ucrainei rachete cu rază lungă, capabile să lovească Rusia.

Așadar, o dezescaladare binevenită. Și un semnal foarte clar că Pentagonul nu riscă mai mult decât e nevoie pentru îndeplinirea obiectivelor strategice (arme, gaze, energie nucleară).

Mult trâmbițata victorie împotriva Rusiei este ”puțin probabilă” a admis, în sfârșit, Alexei Arestovich, consilierul lui Zelensky pe probleme militare. De altfel, Arestovich a fost conștient încă din start că nu se pune problema unei victorii, ci doar a îndeplinirii sarcinilor trasate de Joe Biden.

Între timp, petrolul rusesc rămâne cu doar patru clienți în Europa (Ungaria, Cehia, Slovacia și Serbia), deși marfa de contrabandă va continua să circule și prin alte țări, sub alte etichete.

Statele Unite și-au propus, încă din start, să lase Rusia fără principalele surse de venit la export: gazele naturale și petrolul. Însă deocamdată Kremlinul are alte piețe de desfacere, în special China.

Dacă o bună parte a lumii nu marșează la programele Green Deal, atunci intenția Casei Albe de a lăsa Rusia și Iranul în ofsaid s-ar putea să nu se materializeze. Occidentul va face rapid tranziția către panouri solare, eoliene, hidrogen și energie atomică (între timp, cu GNL american), dar fără aducerea la aceeași masă a Chinei, Indiei, Braziliei și aliaților lor nu se pune problema conversiei la energii alternative.

Așadar, Statele Unite pot spera la un Occident verde, pot spera la venituri consistente din Green Deal, însă obiectivul strategic de a slăbi Rusia (și Iranul) mai are de așteptat. Guvernul mondial al lui Schwab a picat momentan, așa că planeta va respira după modelul Gretei Thunberg doar în zonele unde ora exactă se dă de la Washington.

Adrian Onciu